Глиги окончателно се върна от Украйна: Бих се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск

Получава се така, че за да не умират хора в Украйна, тук ще живеем в корупция, каза Иван Калчев по отношение на сегашното управление - т.нар. "сглобка"

OFFNews 26 ноември 2023 в 17:38 21019 11

Иван Калчев-Глиги

Снимка Стопкадър Нова телевизия

Иван Калчев-Глиги

Българският доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги преди седмица се върна в България след 6 месеца на фронта. Това е второто му и последно посещение като доброволец в Украйна, съобщи той в интервю пред Нова телевизия. 

"Бих се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск. Най-вече от чувство за дълг. (...) Там обаче все по-малко имат нужда от чужденци, няма да се връщам. Това си остава украинска задача", каза Глиги. 

Той каза, че престоят му в Украйна го е променил, направил го е по-търпелив и толерантен. По думите му човек привиква към напрежението  и смъртта спира да прави впечателение. "Дори когато някой приятел от съседната рота е умрял, го приемаш за нещо нормално", разказа той. 

Глиги нарече войната в Украйна "терористична акция" на Русия. 

Според него няма как да се повтори голямото усилие за украинска контраофанзива, тъй като войната вече е преминала в друга фаза и ще бъде много по-трудно да се види отново голямо освобождение на окупирани от Русия територии.

"Колкото повече време минава, става все по трудно. руснаците не спират да стрелят с артилерия и ракети по цивилни села, докато украинската армия пази цивилните, които още живеят в окупираните територии", каза Иван Калчев. 

По думите му е отишъл в Украйна без сериозен военен опит, но там се е превърнал във войник. "Отдавна обаче войната не е да се марширува 20 километера с манерка и противогаз", подчерта Глиги. 

Иван Калчев разказа, че е подписал декларация за поверителност на информацията и затова няма право да говори в детайли за преживяването си на украинския фронт. 

Глиги е на мнение, че Русия води войната по терористичен начин, тъй като във всеки един момент, където и да се намираш в Украйна, има опасност да бъде ударен от снаряд:

"Това, което не се вижда от репортажите е, че войната е 99% чакане. През цялото време имаше опасност за живота ми. Във всеки един момент, независимо къде се намираш, има опасност върху теб да падне снаряд", коментира той.

"Звукът на войната е тишина. През повечето време е тишина и се ослушваш и отвреме навреме - експлозия. По-близо или по-далеч", каза Глиги. 

Според него вероятно целият украински народ вече е изгубил способността си да се изненадва от войната и насилието. 

По думите му България продължава да е обект на хибридни атаки и поради това пропутински и антиевропейски настроения са придобили характера на култ, така че отдавна разумните аргументи са спрели да влияят върху хората. Според Глиги светът е станал твърде сложен за обяснение и конспирациите, че някой тайно дърпа конците, се приемат по-лесно.

"Жалко е, че ни управлява сглобката. Основният ѝ смисъл е, че заставаме от добрата страна на историята, но цената от изпирането на Борисов и Пеевски ще я плащаме още дълго време", коментира Глиги сегашното управление. 

Според него участниците от страна на ПП-ДБ в управлението ще приключат кариерата си след разпада на т.нар. "сглобка". "Получава се така, че за да не умират хора в Украйна, тук ще живеем в корупция", каза още Иван Калчев, който беше кандидат за общински съветник на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

12

6екеr4о

28.11 2023 в 12:36

Напълно съм съгласен с уважаемия АлфаК., по принцип от една страна в историята няма "ако", а от друга страна много трудно се водят смислени разговори по тези теми, но може би си заслужава да се замислим какво би се получило, ако сме се освободили от османската тирания (очевидно не е било нито иго, нито робство) по еволюционен път!??

-1800

11

Люгер Химарс

28.11 2023 в 10:28

"Там обаче все по-малко имат нужда от чужденци, няма да се връщам. Това си остава украинска задача" - и с тази лъжа на фронта в България се връща един боец от пп-тата, който ще дава интервюта през цялото време. В полза на радевите рашистчета.

2550

10

alfakentavur

27.11 2023 в 11:14

"българите единстени са чакали 500 г. някой да ни "освободи"

Българите имаме не едно и две въстания, буни, завери и т.н.
Имаме успешни кампании за независима църква и независимо светско образование. Имаме революционните комитети и революционно движение и накрая Априлското въстание.

И тогавашните орки не започват войната 1877 г. за друго, а защото виждат, че замалко сами да се освободим, от което те не биха имали никаква полза.

1000

9

Nib

27.11 2023 в 10:03

Няколко факта, които водят до причинно-следствена зависимост:
-българите единстени са чакали 500 г. някой да ни "освободи"
-три пъти избират ББ за премиер и все още го търпят да ни ходи по главите
-150 г. не можем да си подредим държавата, така че малкото останали тук да живеят що годе нормално, при тези природни дадености
-"най-умните" след евреите сме с тази разлика, че едните от пустиня направиха градина а другите от градина направиха.....кочина
-единстени само българина "инвестира" 99% само в недвижимост щото другите народи са много " прости".....
- продължава да е голям бич "телефонните измами" , щото сме много интелегентни
- най-много " римляни" на глава от насалението в света е втори бруто....
.....и още а ма не ми се пише вече, това стига за извода -
Ние най много обичаме Русия и руския народ (90% дегенерати вследстие на вековния глад и мизерия в които живеят)

-529

8

6екеr4о

27.11 2023 в 09:54

Цитат: "...отдавна разумните аргументи са спряли да влияят върху хората" - изключително гадна, но напълно вярна констатация!

Много ми е песимистично...

1000

7

foreigner66

27.11 2023 в 00:04

:))) Гледам това нещо jrijijfwk и новините от родината и си мисля. Ако сега съм млад имам добра специалност, поназнайвам два три езика никой и нищо нямаше да ме спре да излетя .

2099

6

Mateevk

26.11 2023 в 22:09

За съжаление на България още не й се е разминало. Ние сме изключително уязвими и податливи...Защото не ни позволиха или не пожелахме достатъчно категорично да разберем и осмислим истината за нас и миналото ни. Продължихме да рецитираме без да мислим руската версия на нашата история. И то при положение, че цяла плеяда наши национални герои ни завещаха да ни падаме в капана на дарената свобода.

1000

5

Зла свекърва

26.11 2023 в 21:43

Не е само заради хората в Украйна. "Сглобката" трябваше да я направят, за да попречат на Радев да превърне България в безличен сателит на Русия. И до известна степен в историята имената на Денков и Кирил Петков ще останат като имена на хора, които са пожертвали политическата си репутация в полза на интересите на България.

11619

4

Танас

26.11 2023 в 21:35

ордьорчо.... никой не иска да ходи на вмирисания площад с мумията... дори и тия, що ще закопаят расийката!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки