Графити конкурс срещу младежката безработица в Айтос (снимки)

Вероника Шербанова 12 октомври 2014 в 17:10 6688 0

Графити конкурс „Не давай заето, бъди зает” срещу младежката безработица се проведе в Айтос в събота.

Конкурсът е организиран от Агенцията по заетостта.

Стената пред Бюрото по труда в Айтос беше изрисувана от 10 младежи от Бургас, София и Пловдив, като някои работиха в екипи, а други - самостоятелно.

Това е третата подобна инициатива, която се провежда в страната. Първият графити конкурс срещу младежката безработица се проведе в София, а вторият – във Видин.

Журито определи за победител Estel от Бургас. Той получи грамота и парична награда в размер на 300 лева. Авторите на графитите, класирани на второ и трето място, получиха съответно 200 и 100 лева. Всички останали участници пък получиха грамоти и поощрителна награда от 50 лева.

Два пъти се е повишила ефективността на Агенцията по заетостта за по-малко от една година. Това се дължи на начина на комуникация, на кампаниите, които провеждаме,с променените методики за работа. В това число влиза и графити конкурсът в Айтос. Надявам се чрез този графити конкурс да достигнем до младите хора в Айтос, а оттам и до младите хора в цяла България, заяви директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

По този начин ние успяваме да достигнем до тези, които нито учат, нито работят, нито търсят работа. Само за последния месец в тази група младежи до 29 години 2300 души са се записали в бюрата по труда за първи път. От друга страна, все повече бюра по труда разчитат на реалната работа с работодатели и безработни и прави впечатление, че през последния месец 96% от всички наети лица, на които сме съдействали, са намерили работа в реалния сектор и много по-малко чрез програми за заетост, подчерта Ангелов.

Въпреки това програмите за заетост са много необходими и те трябва да бъдат насочени към тези, които нямат квалификация, нямат образование и съответно имат много малки шансове да се реализират на пазара на труда. Затова през следващите месеци трябва да наблегнем на това и да подпомогнем тези безработни чрез програмите, гарантирани от държавния бюджет и от европейските фондове, допълни той.

Имаме пълната готовност да започнем сключването на договори с работодатели, които са готови да назначат млади хора и да осигурят възможност за стаж и заетост в рамките на 6 месеца. Само след кратка двуседмична кампания Агенцията по заетостта успя да събере заявки от 10 000 работодатели в цялата страна. Веднага след като ни бъде отпуснат бюджет, можем още този месец да започнем насочването и назначаването на тези, които са заявили желание. Само в рамките на първата кампания могат да бъдат назначени 8000 младежи до 29 години, обясни Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки