Инспекцията по труда: 6 май не се компенсира с допълнителен почивен ден

OFFNews 22 април 2024 в 10:23 2310 0

ГИТ

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Инспекцията по труда

Въпреки че Гергьовден съвпада с четвъртия почивен ден от великденските празници – понеделник, той не се компенсира с неприсъствен ден. Така почивни ще бъдат дните между 3 и 6 май включително, а 7 май (вторник) е първият работен ден след тях. 

Според Кодекса на труда само при официалните празници, които съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, обясняват от Главната инспекция по труда. 

От тази разпоредба обаче са изключени четирите празнични дни за Великден, тъй като те винаги са от петък до понеделник и според закона не се компенсират с допълнителни почивни.

Заради това великденската почивка да бъде удължена с неприсъствени дни и първият работен ден след нея е вторник.

Инспекцията по труда напомня, че четирите почивни дни за Великден – от 3 май до 6 май включително, са обявени за официални празници, поради което работодателят дължи минимум двойно увеличение. Ако трудът е и извънреден, той също се заплаща с допълнително 100% увеличение.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. Извънредният труд се възлага задължително със заповед на работодателя, с която работниците трябва да бъдат запознати най-малко 24 часа преди началото на полагането му.

За работещите по график – при сумирано изчисляване на работното време, работата на официален празник не е извънреден труд и тяхната надница трябва да бъде увеличена само със 100%. Работодателят е длъжен да изготви поименен график за целия период, който не може да бъде по-дълъг от 4 месеца.

През май официални празници са Великден (03.05 – 06.05.), 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност).

Инспекцията по труда съветва работниците и служителите да разполагат с писмени доказателства, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквито са заповедта за възлагане на извънреден труд или поименният график.

Ако считат, че правата им са нарушени, на сайта на ИА ГИТ, в рубриката „Административно обслужване“, е публикувана подробна информация за начина на подаване на сигнали. В работно време гражданите могат да се обръщат за консултации и на националния телефон на Агенцията 0700 17 670.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки