Юли идва с 39° на сянка, порои и градушки

OFFNews 30 юни 2021 в 10:40 8002 0

Средната температура през юли ще бъде около и над нормата, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология.

За равнините нормата е между 22 и 26 градуса, за високите полета - 18-21°, а за планините – от 6° до 13°.

Най-ниските минимални температури ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите максимални (които се мерят на сянка) – между 34° и 39°. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

Юли ще започне със слънчево и горещо време, дневните температури ще достигат на места до 38-39°, но ще започне захлаждане. Въздушната маса ще стане неустойчива и ще има валежи и гръмотевична дейност. Има повишена вероятност на места явленията временно да са интензивни, а валежите – значителни, има условия и за градушки и временно усилване на вятъра.

След относително стабилизиране на атмосферата около 4-5 юли, към 6-7 юли се очаква нов процес с валежи и понижение на температурите. До края на десетдневието валежите чувствително ще намалеят, а температурите ще се повишават.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, с температури по-високи от обичайните. Около средата на периода ще премине атмосферно смущение и ще има условия в следобедните часове да превали и прегърми.

През третото десетдневие вероятност за краткотрайни валежи има в началото, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков