Юристи обсъждат законови промени, защитаващи правата на хората с увреждания

Вероника Шербанова 17 януари 2014 в 17:02 2194 1

Хора с увреждания

Юристи обсъдиха необходимите законови промени, които да защитават правата на хората с увреждания, по време на правен семинар на тема „Новата концепция за дееспособността според Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания“.

85% от хората в институции са поставени под запрещение, обясни Анета Генова от Центъра за защита на правата на хората с психични проблеми.
Тези хора губят правото да избират къде да живеят, как да разполагат с вещите и доходите си, правото си на глас, на брак, на труд или ако работят, често са експлоатирани. Те нямат право да се женят и им отнемат родителските права, допълни Генова.

Не трябва да се смята, че хората с увреждания не могат да вземат решения за своя живот. Смесва се възможността за вземане на решение и умствения капацитет, което не е факт при хората, които не са с увреждания, коментира съдия Борислав Белазелков.

В този смисъл е и ратифицираната от България Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания и особено член 12, според който всеки индивид има право да упражнява правата и задълженията си лично.

След като България е вече страна по Конвенцията, ще трябва да се направят редица законови промени. Докато се случи това обаче има и промени, които могат да се направят и при сегашната законова уредба, подчерта Белазелков.

Ако по закон съдът може по своя преценка да реши да изслуша едно дете, защо да не може да изслуша и да се опита да разбере желанията на човек с пълно запрещение, каза той.

Участниците в семинара са убедени, че е необходимо въвеждането на т.нар. „подкрепено вземане на решение“. По този начин хората с увреждания ще имат възможността с предварително оказана им помощ да вземат сами решения за своя живот.

В Министерството на правосъдието вече са съставени и работни групи, които подготвят необходимите законови промени.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови