Иван Нейков: Не сме некадърни, но ни остаряват знанията

OFFNews 01 май 2015 в 09:58 3592 2

"Не сме некадърни, но ни остаряват знанията", това заяви експертът и бивш социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия.

По думите му работещите в България са 3,2 млн. души. Поне 2,50 млн. от тях имат нужда от повишаването на квалификацията. И ако това не се случи, то работодателите ще започнат да търсят по-високо квалифицирани чужди работници, категоричен е Нейков. 

„Усещам, че работодателите започват да мислят за внос на работна сила, да търсят отвън по-квалифицирана работна сила. Това ще създаде много сериозен проблем”, допълни той.

Проблемът, според експерта, не е обаче само в квалификацията, тъй като последните изследвания показват, че знанията ни остаряват много бързо. "Само десетина години след университета вече половината от това, което сме учили не е актуално", допълни Нейков. 

Липса и мотивацията в хората. "Тогава когато аз започвам да се колебая дали да избера една работа с минимална работна заплата или да си избера социални помощи, тогава наистина се появява този мотив: по-добре да си лежа вкъщи на социални помощи отколкото да взимам толкова пари." Когато заплатата е съизмерима със социалните помощи, то хората предпочитат второто, допълни бившият социален министър.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл