Как се перат маратонки в пералня

OFFNews 15 септември 2021 в 09:00 18151 0

Любимите ни маратонки и кецове често се замърсяват и имат нужда от пране. За щастие това може да стане бързо и лесно, защото можете да ги перете в перални! Ето как да накарате маратонките си да заблестят отново за по-малко от час.

Какво е необходимо

Разбира се, на първо място са нужни мръсни маратонки. Към тях Ви трябват още пералня, течен препарат за пране, 3 с. л. сода за хляб, торба за пране или калъфка за възглавница с цип, четка за дрехи и няколко кърпи.

Как се перат маратонки в перални

За максимално добър резултат трябва да започнете подготовката от предишната вечер. Като начало поръсете със содата обувките отвътре и ги оставете да престоят така до сутринта. Това ще премахне миризмата и ще позволи да изперете стелките по-лесно. След това свалете връзките и ги сложете в торбата за пране, за да не се оплетат или да се пъхнат между частите на пералнята.

Избършете колкото се може по-добре калта и праха, полепнали по външната страна на маратонките. Почистете и подметките, в чиито цепнатини често се заклещват малки камъчета и нечистотии. За целта използвайте четка за дрехи или стара четка за зъби.

Време е да сложите маратонките и връзките в пералнята. За да балансирате по-добре товара в барабана, а и за да не тропат твърде силно твърдите подметки по него, сложете вътре и 4-5 стари кърпи или дрехи. Можете да отделите няколко, които да използвате специално за тази цел и в бъдеще.

Използвайте течен препарат за пране. Сложете го на обичайното място в чекмеджето на пералнята. Няма нужда да добавяте омекотител.

Настройте уреда на програма със студена вода, за деликатни тъкани. При различните перални цикълът е различно дълъг, но вероятно ще приключи средно за около 30-40 минути.

След като приключи, извадете маратонките и ги оставете да съхнат на въздух.

Няколко важни съвета

Никога не слагайте в перални маратонки от велур или кожа. Не слагайте маратонките в сушилни и не пускайте програма, включваща сушене, при комбинираните перални със сушилни. Топлината може да разтопи лепилото и да разлепи частите на обувката, както и да деформира горната им част.

Ако маратонките Ви са от по-деликатна тъкан, може да не пускате и центрофуга. Изберете програма без тази функция и не се тревожете – и така маратонките ще се отцедят и ще изсъхнат, макар че ще отнеме малко повече време.

Не използвайте прекалено твърди четки при почистване на мръсотията по горната част на обувките. Ако подметките са твърде мръсни, можете предварително да ги измиете добре със сапунена вода и твърда четка. Така ще отстраните по-лесно засъхналата между грайферите кал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови