Какво влиза в сила от 1 януари 2024 г.

Екип на OFFNews 01 януари 2024 в 06:41 16310 0

Минималната работна заплата се повишава от 780 лв. на 933 лв. 

Така получаващите минимална заплата ще вземат чисто 723,99 лева след удръжките.

Увеличението е съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според които МРЗ за страната за следващата календарна година ще е 50% средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Увеличават се възрастта и осигурителният стаж при пенсиониране в трите категории труд:

За работещите при условията на трета категория труд са: 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете;

Необходимата възраст за пенсиониране при непълен стаж е 67 години при наличие на 15 години действителен осигурителен стаж;

Необходимите условия за пенсиониране за лицата от сектор „Отбрана и сигурност” са 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години осигурителен стаж и за двата пола;

Минималната възраст за пенсиониране на лицата, работили при условията на първа и втора категория труд, които не отговарят на условията за пенсиониране от професионален пенсионен фонд по чл. 168 от КСО или са променили осигуряването си по чл. 4в от КСО, е съответно 50 години и 8 месеца за жените и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория и 55 години и 8 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете от втора категория труд.

Източник: НОИ

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица става равен на минималната заплата - 933 лева

Максималният осигурителен доход става 3750 лева.

Линията на бедност става 526 лева.

Повече хора ще получават детски надбавки. От 1 януари се повишава прагът на дохода, с който може да се кандидатства. Той става 710 лв./месечно на член от семейството (досега беше 510 лв.). Хората с доход между 710 и 810 лева на член от семейството могат да получат 80% от сумата на надбавката. Тази година размерът на самите добавки остава непроменен: 50 лв. за едно дете, 110 лв. за две и 165 лв. за три.

Ваучерите за храна стават електронни. До 30 юни 2024 г. работодателите ще могат да избират дали да предоставят ваучери в хартиен или електронен вариант. След тази дата електронният формат става задължителен.

Максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се повишава от 85,71 лв. на 107,14 лв. Минималното обезщетение остава същото - 18 лева. 

Водата поскъпва в цялата страна - на места с над 40%. Най-голямо ще е увеличението в област Сливен - 40,7%. Най-ниско ще е в област Кюстендил - само с 1,4 на сто. Въпреки че в Сливен има най-голямо увеличение, най-висока цена ще плащат живеещи в Разградска област - 6,08 лв./куб. Там увеличението е с 13%. 

Източник: КЕВР 

Забраняват продажбата на нагреваеми цигари с аромати. Търговците с останали наличности ще могат да продължат продажбата до изчерпването им, но не по-късно от два месеца след обнародването на закона в Държавен вестник. 

Вносът на руски петрол окончателно отпада от 1 март, а квотите за износ - на 1 януари. Това е т.нар. дерогация - изключението от европейските санкции за внос и преработка на руски петрол в страната.

Влизат в сила измененията в Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!