Кандидат-студентите ще влизат 'Право' без изпити, само с матури през 2022 г.

Александра Маркарян 11 март 2022 в 16:35 8250 2

Надежда Йорданова

Снимка БТА/Владимир Шоков

Надежда Йорданова, министър на правосъдието

Кандидат-студентите да влизат в специалността "Право" без приемни изпити по български език и литература и по история през предстоящата учебна 2022/2023 г., предлагат министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на образованието акад. Николай Денков.

Те са внесли за обсъждане проект за изменение на наредбата, която определя правилата за придобиване на висше образование по право и професионална квалификация "юрист" и предстои гласуването му от Министерския съвет.

Той предвижда в "Право" тази година да се влиза само с оценките от матурите.

Специалността е регулирана и затова приемът в нея не може да се осъществява без приемни изпити. Двамата министри обаче искат това на основание пандемията от COVID-19.

"Продължаващата извънредна епидемична обстановка, както и препоръките и прилаганите мерки от здравните власти, обосновават като отговарящо на ситуацията решение приемът на студенти в специалност „Право“ да бъде осъществен отново без конкурсни изпити въз основа на оценките от държавните зрелостни изпити. По този начин ще се сведе до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища за провеждане на конкурсните изпити с цел опазване на тяхното здраве", се казва в доклада с мотивите им.

В него се казва "отново", тъй като през последните две години приемът в "Право" беше без изпитите по български и история, а мотивът беше същият.

Инициативата това да продължи трета година е на Министерството на правосъдието по настояване на деканите на юридическите факултети в страната. "В получените становища надделява позицията, че е целесъобразно и през учебната 2022-2023 г. да се запази редът за провеждане на приема, възприет през последните две години - при условията и по реда на чл. 68 от Закона за висшето образование, без да се провеждат писмени конкурсни изпити по чл. 4 от Наредбата", пише в доклада.

"Изменението е продиктувано от извънредните обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити и струпване на големи групи от хора", се казва още в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков