Кой подкрепя женските неправителствени организации у нас

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Янка Петкова 03 октомври 2023 в 18:13 3357 0

Рая Раева, Български фонд за жените

Овластяването на жените е кауза, която осмисля дейността на Българския фонд на жените. Фондът набира средства за неправителствени организации от страната, които работят по теми свързани с правата на жените в широк спектър - от образование, здравеопазване, превенция от домашно насилие, застъпничество, законодателни промени, дори по климатични теми, разказва Рая Раева, комуникационен експерт в БФЖ, която можете да срещнете на всеки протест срещу дискриминацията на жените.

По думите ѝ фондът има програми в няколко направления, които са отворени през годината. В сайта на БФЖ може да бъдат видени конкурсите, в които женските НПО могат да се включат с проект. Подкрепата е най-вече за организации, в чийто екип има представителство на хора с проблемите, за които те се борят; организации, които работят извън София, в малки населени места, с по-ограничено финанасиране, ограничен достъп до държавна подкрепа. Липсата на устойчивост е основен проблем на гражданския сектор, който работи в защита на женските права. Това доказва и изследване, което БФЖ провежда през 2022 г. С констатациите от проучването можете да се запознаете тук.

От 3 години насам имаме програма, която се стреми да подкрепи долгосрочно тези организации, за да има устойчивост на услугите, които предлагат. Най-разпознаваемата и болезнена тема за БФЖ е домашното насилие. Много от проектите, които подкрепяме са свързани със социални услуги и кризисни центрове, които дават убежище и подкрепа на жертви на домашно насилие, казва Рая.

През 2022 г. Българският фонд за жените е разпределил над 1,3 млн. лева към 100 организации от цялата страна, чрез 118 директни гранта. Пълния отчет за изминалата година можете да видите тук.

Феминисткият фонд е сред първите, които започват да набират средства за бягащите от войната в Украйна жени и деца. Над 20 са организациите получили подкрепа.

Любим проект на Рая е книжката "В като Вагина" - богато илюстрирано издание за момичета, но полезно и жени от всички възрасти. Тя съдържа всичко, за което липсващото сексуално възпитание в училище не информира, както и онези деликатни теми, по които родителите се срамуват да говорят с децата си. Книжката можете да разгледате тук.

Вижте целия разговор във видеото, а за още "Истории за доброто" посетете YouTube канала на OFFNews.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки