Кражбите на ток се водят "технологични загуби", плащаме ги ние

ОFFNews 07 септември 2014 в 17:49 6795 6

Снимка Еленко Божков

Договори изгодни на ЕРП-тата и многобройни далавери оскъпяват тока у нас. Това заяви пред ТВ7 уволненият член на ДКЕВР Еленко Божков.

Според него претенциите на електроразпределителните дружества за 18%-то поскъпване на енергията се основават на 4 основни компонента. Формирането на "технологичните разходи" е един от тях.

Поради липсата на методика за тяхното изчисление, ЕРП-тата пресмятат разликата между изплатената енергия от битовите потребители и тази, която е купена от Националната електрическа компания (НЕК) и ВЕИ-тата . "Като в сумата влизат и кражбите на електрическа енергия, и неплатените сметки", допълни Божков.

„В един квартал, който се захранва от обикновен трафопост, баланс в много редки случаи се прави. Обикновено не искат да правят баланс на тази електрическа енергия, точно за да могат да прикрият тия кражби.“, пояснява Божков.

Това е възможно защото кражбата на електрическа енергия не е криминализирано.

 Друг проблем според експерта е, че в първоначално подписаните договори с ЕРП-тата е договорено да получават 15% "технологични разходи", въпреки че "в цяла Европа, включително и в собствените им страни, те са 6-7%, максимум 8%".

"В преговорите тогава участваше и сегашната шефка на ДКЕВР. По-късно успяхме да намалим процента на 8%, но сега те настояват той да стане отново 10%."

Според Еленко Божков EVN си е взел човек в началото, който му е сложил двойна печалба и сега си го е сложил шеф на ДЕКЕВР.

Вторият компонент, на който се основават 18-те процента нарастване на цената е увеличаване на "толерасът върху разходите на битовите потребители от 2 на 5%".

"От първи юни излишъците и недостига в ел. енергия, не се заплащат само от НЕК, а от всички, които ги предизвикват. Това са производители и потребители. И вече трябва да се правят графици, в които се предвижда каква ще е консумацията на участниците в твоята група, нарича се балансираща група. ДКЕВР обаче, за да бъде сигурна, че дружествата няма да търпят загуби, им дава толеранс от общо 2% върху разходите на битовите потребители. Получава се така, че колкото по-малко небаланс отчетат им излезе, толкова по-добра разлика взимат. А сега искат от 2 да отидат до 5%, тоест да приберат по-голям марж – ето още едно увеличение на цената.", каза Еленко Божков. 

Надценката за енергията е третия компонент. „Тя е определена въз основа на това каква енергия получават те от обществения доставчик, т.е. от НЕК, върху нея се слага една надценка от 2%, те искат да е 3%., без да има основание за това.“

На четвърто място – горната граница на приходите. ДЕКЕВР е въвела горна граница на проходите на EVN – 200 млн. лв. Плащанията са разсрочени за 5 години по около 41 млн на година.

"ЕРП-тата сега искат да отпаднат тези 41 милиона на година. И по този начин цената на тока ще се увеличи още. Резултатът - увеличаване на цената на дневната енергия с 18% и на нощната – с близо 30%.", обяснява експертът.

Освен това са открити несъответствия между обявената инвестиционна програма с похарчените по нея разходи и онова, което е направено наистина. При проверка са открити множество нарушения, като са съставени над 400 акта, а глобите достигали сумата от 20 млн. лв. Сега обаче не е ясно какво ще стане с тези актове, при новото ръководство на ДЕКЕВР, заяви Божков.

"Виждал съм потресаващи далавери в енергетиката, включително и плахи опити да се приватизира БЕХ", завърши Божков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков