Личностите, които светът загуби през 2022

OFFNews 31 декември 2022 в 17:30 1704 3

Кралица Елизабет Втора

Снимка Getty Images

Кралица Елизабет Втора

Връщаме се към някои от големите личности на съвремието, които останаха в 2022-ра година.

През тази година Великобритания загуби най-дълго управлявалия монарх - кралица Елизабет Втора.

Tя издъхна на 96-годишна възраст на 8 септември в замъка "Балморал", Шотландия. Според смъртния акт кралицата е починала от старост. Неин наследник е първородният ѝ син, който се възкачи на престола с името крал Чарлз Трети.

Папа Бенедикт XVI

В последния ден на изтичащата година си отиде и папа Бенедикт XVI, който осем години бе глава на Римокатолическата църква преди да отстъпи престола по свое желание през 2013 г. и да бъде наследен от папа Франциск.

Toй почина на 95-годишна възраст и остава в историята като първия абдикирал папа от 1415 година насам.

Михаил Горбачов

На 30 август, след тежко боледуване, в болница в Москва почина руският президент Михаил Горбачов. 92-годишният бивш лидер остава в историята на Русия като баща на Перестройката, която той обявява през 1987 г. Тя е насочена към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз. Горбачов е привърженик на политиката на сближаване със Запада, той получава Нобелова награда за мир през 1990 г.

Кралят Пеле

На 30 декември светът се прости и с 82-годишният Пеле - Краля на футбола. Той издъхна след дълга борба с рака на 82 години.

Мадлин Олбрайт

На 84-годишна възраст почина първата жена държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. Тя е посланик на САЩ в ООН от 1993 до 1997 г. След това става държавен секретар и служи на поста в Държавния департамент през четирите години от втория мандат на Клинтън.

Шиндзо Абе

През юли най-дълго управлявалият премиер на Япония бе прострелян по време на политическа проява. Той почина на 67-годишна възраст. Шиндзо Абе бе министър-председател повече от 8 г. - през 2006-2007 г. и през 2012-2020 г.

Оливия Нютън-Джон

Звездата от мюзикъла "Брилянтин" с Джон Траволта загуби 30-годишна битка с рака и си отиде на 73-годишна възраст. Актриса и певица, тя има над 100 милиона продадени записа, а освен това е представяла Великобритания на Евровизия.

Мийт Лоуф

Легендарният певец почина на 74-годишна възраст през януари. Мийт Лоуф има 100 милиона продадени албума.

Ивана Тръмп

През юли на 73-годишна възраст почина първата съпруга на Доналд Тръмп - Ивана Тръмп. Израснала при комунистическо управление в бивша Чехословакия, тя се омъжва за магната Тръмп през 1977 г. Двойката се развежда през 1992 г. 

Вивиан Уестууд

Светът на модата загуби едно от големите си имена в края на 2022-ра година - Вивиан Уестууд. Иконата Уестууд има дълга кариера,  изпълнена с противоречия. Тя е бунтарка през целия си живот и е удостоявана няколко пъти с почести от кралица Елизабет II. Тя се обличаше като тийнейджърка дори през 60-те си години и стана открит защитник на борбата с глобалното затопляне, предупреждавайки за гибелта на планетата, ако климатичните промени не бъдат контролирани. Уестууд почина на 81-годишна възраст на 29 декември.

Тиери Мюглер

Френскata легенда в модния бранш Тиери Мюглер почина на 73-годишна възраст през януари. Мюглер бе известен със своите дизайни на дрехи с широки рамене, а негови клиенти бяха величия като Дейвид Бауи, Лейди Гага, Бионсе и др. Той е и създателят на прочутата "мокра рокля", която Ким Кардашиян носи на Мет Гала.

Снимки: Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1061

3

Basil Fawlty

01.01 2023 в 04:00

Значи:
Далновиден монарх , служил на институцията повече от 70 години.
“Крал” със значим принос към национална и глобална популяризация на даден спорт
Политици маркирали края на 20ти век
Творци и артисти неповторими, създали продукт и идеи за поколения напред
Ивана, 3 развода , малко повече банкрута, бранд помпан със пари от “бившите”

Ако ще е списък от Личности, нека да е такъв.

2073

2

Johnny B Goode

31.12 2022 в 18:02

Лека им пръст, велики личности.

Догодина списъкът ще започва с една не толкова велика, но в момента оглавяваща класацията за популярност във вестник Факти.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки