Медицинските сестри с подписка на празника си днес

OFFNews 12 май 2020 в 07:13 1894 0

Снимка Архив

Днес е Световният ден на медицинските сестри. 

На професионалния си празник от Синдиката на българските медицински специалисти ще внесат в МЗ, МС, президентството и парламента подписка на гражданите подкрепили Декларацията на протестиращите сестри от март миналата година.

"Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти", заявяват от синдиката. 

Традицията на празника датира от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910), припомня БНТ. Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови