Можем да обезпечим организацията в градините, дори учители да откажат да се върнат

OFFNews 19 май 2020 в 15:24 6307 0

Нямаме проблем да обезпечим с персонал провеждането на процеса и подготовка в детските градини.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос какво ще се случи, ако персоналът откаже да се върне в градините и яслите, които поетапно започват да отварят врати, считано от 22 май.

"Направихме проучване и по този въпрос. До 10% са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място. Всеки има право да заяви отпуск - знаете, че през летните месеци такъв се ползва от много голяма част от педагогическия и непедагогическия персонал. Съотношенията, които изчислихме между отговорите - от една страна на родителите, колко деца биха върнали, от друга - на учителите, които биха се върнали на работното си място - засега ни показват, че нямаме проблем да обезпечим с персонал провеждането на процеса на възпитание и подготовка в детските градини", отговори Вълчев.

"Какво ще се случи в краен случай, ако един учител не дойде на работа сутринта? Имаме помощник-възпитател в групата, временно той може да поеме. Временно заместващ учител може да се повика. Най-лошата хипотеза е полудневна организация на образователния процес в някоя детска градина", каза той.

Въпросът за нежелаещите да се върнат в градините педагози бе провокиран от остра петиция на учители и помощен персонал срещу предстоящото отваряне на детските заведения. Те настояха градините да останат затворени до 15 септември. Подкрепилите петицията повече от 1000 души към вчерашната дата определят като непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема предвид гледната точка на работещите в тези заведения.

„Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа, както и за готовността да му бъде "бъркано в гърлото" редовно с недоказано коректните PCR- тестове.“, пише в петицията.

В нея се обръща внимание на това, че по-голямата част от работещите в детските градини са в рискова за Covid-19 група и че при поява само на един случай на заразен с коронавирус - дете или член на персонала - съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови