Най-доброто ИТ училище в България ще бъде запазено

Министърът на образованието, родители и възпитаниците на ТУЕС седнаха около масата за преговори и се разбраха с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова

Александра Маркарян 28 март 2018 в 20:06 6998 0

Красимир Вълчев

Най-доброто ИТ училище в България - Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София, ще бъде запазено при сегашния си модел на работа.

Днес следобед министърът на образованието Красимир Вълчев и представители на Обществения съвет на ТУЕС, Асоциацията на възпитаниците му, БАИТ и други организации в ИТ сектора се срещнаха и договориха стъпките до нормативното уреждане на статута и модела му с ключовото посредничество на омбудсмана Мая Манолова. След продължилата повече от два часа среща Вълчев даде извънреден брифинг, а Светослав Сотиров от Обществения съвет на ТУЕС разказа пред OFFNews подробности за разговора.

Първата уговорка е министърът да издаде писмено становище за търпимост към ТУЕС. С други думи, сегашният му модел на работа да бъде запазен до приемането на необходимите законови промени.

Моделът предвижда: директорът и учителите да бъдат назначавани от ректора на ТУ-София; в училището да могат да преподават университетски преподаватели и ИТ специалисти от бранша; учебната програма да се изготвя в ресорния факултет на ТУ и да се обновява своевременно; да се запазят задължителните специализации на единадесетокласниците в ИТ фирми у нас; завършването на става със защита на дипломна работа пред академична комисия; учениците да могат да ползват свободно всички спортни бази, лаборатории и зали на ТУ-София.

Втората уговорка е Красимир Вълчев да издаде заповед за сформиране на работна група с представители на всички засегнати страни, която да подготви необходимите предложения за промени в закони. Според Сотиров става въпрос за най-малко два закона - Закона за висшето образование и Закона за предучилищното и училищното образование.

Разбирателството бе постигнато с огромната помощ на Мая Манолова, подчерта Сотиров.

Вчера, по време на среща с родители и възпитаници на ТУЕС, тя се обадила на министър Вълчев и поискала провеждането на среща между спорещите страни. Днес присъствала на нея.

В един момент "тестостеронът беше много висок, но тя успя да балансира", сподели Сотиров и допълни, че ключово значение е имало становището, което е дала - че ТУЕС не може да бъде преобразувано от експериментално училище към ТУ в държавна неспециализирана професионална гимназия, подчинена на Регионалното управление на образованието към МОН, че то не попада в сегашните рамки на закона.

След изясняването на казуса, последвано от взаимни извинения, представителите на двете страни си стиснали ръцете.

Ето какво каза министър Вълчев:

"Проведохме ползотворна среща с родителския съвет на Технологичното училище "Електронни системи" и представители на Асоциацията на завършилите. Преди всичко уточнихме, че имаме комуникационен проблем. Не сме успели достатъчно да говорим. Съжаляваме за това. Може би нашата грешка е, че в по-голяма степен говорихме с директора и ректора. Ние с тях трябва да продължим разговорите, разбира се, но въобще не сме говорили с родителите. Аз съм имал една-единствена среща миналата година с тях, в същото време имаме една от най-активните и ангажирани родителски общности. 

Категорично заявихме, че никой не иска да променя успешния модел, напротив - този модел трябва да се разраства и към други училища, и към други градове. Единственият въпрос, който е стоял, е за промяната на правоотношението на директора, единствения спор, който сме имали, е бил дали това води до промяна в модела или не. Това, което беше поставено за обсъждане и по което постигнахме съгласие е да изразим становище, че проявяваме търпимост към сегашната фактическа ситуация. Нищо няма да се променя, докато не бъдат направени промени в нормативната уредба, в това число и законовата нормативна уредба, като ще сформираме работна група".

Министърът обяви още, че МОН вече подготвя промени в Закона за висшето образование и че те "най-вероятно ще засегнат и модела на академично самоуправление".

"Ще обсъдим въпроса за отговорност към ректорите, за регламентираме правоотношенията с ректора, но това ще стои в контекста на въпроса на самите ректори", каза министърът.

ТУЕС е едно от най-добрите български училища и трябва да създадем предпоставки, с които да подпомогнем неговото развитие, увери Красимир Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки