Назначиха и.д. кмет на Благоевград, а общината я грози запор на сметките заради 8,5 млн. лв. дълг към екоинспекцията

OFFNews 30 април 2020 в 17:31 1990 0

Снимка БГНЕС

Община Благоевград е пред запор на сметките заради 8,5 млн. лева дълг към Инспекцията по околна среда и водите. 

Това обяви след извънредната сесия в областния център заместник-кметът по финансовите въпроси Ясен Попвасилев, който поема управлението на Благоевград след отстраняването на Румен Томов.

Екоинспекцията е дала общината на публичен изпълнител заради неплатени такси по закона за отпадъците от 2012 г. досега.

"РИОСВ иска да даде общината на публичен изпълнител за неизплатени такси по чл. 64 и чл. 60 от Закона за управление на отпадъците в размер на 8,5 милиона лв.", заяви Попвасилев и уточни, че периодът е от 2012 г. досега.

Той допусна, че е "напълно възможно" да бъдат запорирани сметките на общината, въпреки че искът на екоинспекцията ще бъде обжалван.

С гласовете на 33-ма съветници единствената номинация за временно изпълняващ длъжността беше избран Ясен Попвасилев.

Попвасилев досега беше заместник-кмет от екипа на отстранения Румен Томов, отговарящ за финансите и икономиката. Той ще ръководи управлението на общината до провеждането на предсрочни избори за кмет.

До избора на временен кмет на града се стигна, след като Общинската избирателна комисия спази съдебно разпореждане и прекрати мандата на кмета Румен Томов. Причината, че той е пропуснал в определен от закона срок да се заличи от търговския регистър след избирането му за градоначалник.

Председателят на Общинския съвет - Благоевград Андон Тодоров заяви, че не може да остави общината в безтегловност. Той изтъкна и причината, че много жители на общината чакат преписки, подписване на документни. 

Бившият кмет Румен Томов е депозирал жалба в Административния съд в Благоевград срещу решението на Общинската избирателна комисия да бъде отстранен от поста. По нея е образувано административно дело, решение по което се очаква следващата седмица.

"Ще спазим всички законови процедури, които ни дава законодателството на Република България да оспорим това решение, защото според мен не е нормално, в закона е посочено, че трябва да се предприемат действия и да не упражняваш търговска дейност, което от моя страна, нямам конфликт на интереси", заяви Томов.

Вчера стана ясно, че БСП ще сезира Конституционния съд заради казуса с отстранения кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови