Нестле обявява фонд Залесяване 2024

След 3-месечен конкурс експертно жури ще избере най-мотивираната българска община да залеси гора на територията си

OFFNews 15 април 2024 в 18:03 6922 0

Нестле България разширява мисията SOS Залесяване с национален конкурс, който дава равен шанс на всички 265 български общини, за да избере и подкрепи зеления проект на една от тях. Всяко предложение, свързано със залесяване на територии, ще бъде разглеждано и оценявано самостоятелно от експертно жури, съставено от представители на Нестле България и партньорите на инициативата – Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Национално сдружение на общините в Република България и Лесотехнически университет. Инициативата ще подкрепи общината победител с финансиране от 60 000 лв., като срокът за залесяване на предложената в проекта площ е до 31.05.2025 г.

Всяка община ще има възможност да се включи в конкурса между 15 април 2024 г. и 30 юни 2024 г., като за целта е важно предварително да се запознае с условията за участие на официалната страница на инициативата. След изтичане на двумесечния срок за кандидатстване и изготвяне на експертна оценка от журито, в началото на август победителят ще бъдат обявен официално на страницата на инициативата, както и в сайта на НСОРБ. Непосредствено след съобщаването на резултатите, Нестле България ще подпише договор с одобрената за финансиране община, за да поставят началото на реализацията на проекта. Най-подходящият момент за стартиране на залесяването ще бъде определен от експертите от Горското стопанство към общината победител, които в следващите три години ще полагат специални грижи за залесените площи, като целта е постигане на минимум 80% прихващане на засадените дървесни видове.

Проектът е логично продължение на мисията SOS Залесяване, която даде нов живот на опожарените през 2014 г. 30 675 декара гора в община Стамболово. Постигнатите досега резултати от засаждането на 21 000 фиданки от местни сортове дъб в този район, мотивираха Нестле България да разшири инициативата си, като насърчи общините в реализацията на техните залесителни проекти и така да подпомогне залесяването на поне още 30 дка българска гора.

Повече за Залесяваме Активно:

Инициативата „Залесяваме активно“ на Нестле България е част от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини за своите продукти. През 2022 г. Нестле България започна инициативата “Залесяваме Активно” с доброволческа акция, в резултат на която над 500 доброволци засаждат 10 000 дървета в Новата гора на София. Година по-късно инициативата прераства в дарителска кампания с фонд от 50 000 лв, чиято първа мисия „SOS Залесяване 2023“ е възстановяването на 30 декара от опожарените гори на Стамболово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки