Около 35% от пътищата в страната са в лошо състояние

OFFNews 09 октомври 2014 в 14:21 2844 1

Около 30-35 % от пътните настилки в страната са в лошо състояние.

Това каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров пред агенция "Фокус".

Лазаров е на мнение, че участъците в лошо състояние не се ремонтирани повече от 30-35 години, което допринася за един "лош имидж на пътищата в България, въпреки усилията през последните години".

„В момента пътните настилки се разрушават основно от тежкия товарен трафик. Целта ни е този трафик да бъде локализиран върху основни артерии, които са в транзитните коридори, тъй като най-вече транзитният трафик е основан от товарни автомобили“, обяснява той.

Според Лазаров, когато бъдат построени магистрали, благодарение на които трафикът в страната да бъде канализиран, тогава общото разрушаване върху останалите пътища ще бъде много по-малко. 

Той изказа и притеснението си, че строители на новите пътища допринасят за амортизирането на малките пътища в околност на големите обекти.

„Това не е добре, но в последствие, когато бъдат изградени тези магистрали, големи пътни артерии, реално може да се подходи към масова рехабилитация на пътищата в страни от тях, за да може с по-леки ремонти те да бъдат направени така, че точно местните населени места да си ползват безпроблемно“, обясни Лазаров. 

Лазаров е категоричен, че самата пътна настилка влияят пряко върху пътната безопасност пътят и комфортът на движение на всички участници по пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков