Още два топли дни, след това захлаждане за кратко и дъжд

OFFNews 30 октомври 2023 в 00:46 4795 0

Жени се разхождат в приятното есенно време в парка.

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Жени се разхождат в приятното есенно време в парка.

Топло време ни очаква днес и утре, но след това започва захлаждане, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

30 октомври

През нощта ще бъде ясно и почти тихо с преобладаващи минимални температури между 6° и 11°, в София около 6°. През деня ще бъде слънчево, в сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни с мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София около 23°. По-късно вечерта над източните райони ще се появи ниска облачност.

В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 11°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. В сутрешните часове на места ще има намалена видимост или ниска облачност. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 20° и 23°. Температурата на морската вода е 19°-21°, в района на Шабла 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Късно вечерта ще се появи ниска облачност.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 58 мин. и залязва в 17 ч. и 21 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 23 мин. Луната в София залязва в 8 ч. и 47 мин. и изгрява в 18 ч. и 10 мин. Фаза на луната: два дни след пълнолуние.

Атмосферното налягане малко ще се понижи, но ще остане близко до средното за месеца.

31 октомври

Във вторник над Западна и Централна България ще бъде слънчево, по-късно след обяд от запад ще започне увеличение на облачността. В Източна сутринта ще бъде мъгливо или с ниска облачност, не са изключени и ръмежи, а след обяд ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от юг-югоизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните - между 22° и 27°.

1-5 ноември

През нощта срещу сряда и в сряда, с преминаване на студен атмосферен фронт, на отделни места от запад на изток ще превали, а впоследствие облачността бързо ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, временно ще се усили и с него температурите ще се понижават. Още през нощта срещу четвъртък отново ще се заоблачи и в четвъртък ще преобладава облачно време. От югозапад ще започнат валежи, които през деня ще обхванат по-голямата част от страната. В Южна България има повишена вероятност за значителни количества.

Минималните температури ще са сравнително високи, в повечето места между 7° и 12°, а преобладаващите максимални ще са между 13° и 18°.

През нощта срещу петък валежите ще спрат, облачността ще се разкъсва и ще намалява. В петък сутринта в много райони ще има ниска облачност или мъгла; постепенно през деня видимостта ще се подобри, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще е с южна компонента и, след хладното утро, дневните температури ще са по-високи, около 20°.

През нощта срещу събота облачността ще започне да се увеличава и до сутринта на места в Западна България ще превали. В събота ще преобладава облачно време, над западната половина от страната с валежи, на места значителни, температурите ще са почти без дневен ход. Над източната вероятността за валежи е малка. Там ще духа умерен югозападен вятър и ще е топло, с дневни температури на места около 25°. В неделя от юг ще продължат да се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е предимно значителна, но валежи ще има на малко места, намалява и вероятността за значителни количества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика