Плевенската епопея ще бъде пресъздадена със звук и светлина

OFFNews 10 декември 2017 в 07:51 2310 0

Снимка bulgariatravel.org/БНР

За първи път Плевенската епопея ще бъде пресъздадена със звук и светлина. Спектакълът ще бъде представен тази вечер по идея на общината, когато е кулминацията на честванията за 140-та годишнина от Освобождението на града, предаде БНР.

Светлинно-звуков спектакъл "Падна Плевен! Ден велик!" ще бъде представен на площад "Възраждане" в края на тържествената заря проверка на площад "Възраждане", в която ще участва и президентът Румен Радев.

Ще бъдат представени трите щурма за Плевен, блокадата, падането на Плевен, обясни началникът на отдел "Култура" в общината Стефка Григорова. Над 110 осветителни тела са разположени за спектакъла в парковото пространство на параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец".

На днешната дата през 1877 г, .след тримесечна обсада, руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен. Битката е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.), тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя. С падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза
на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков