Помощите за ученици вече се отпускат без удостоверение за записване на детето в училище

Увеличеното обезщетение за гледане на дете ще се плаща със задна дата от 1 януари

OFFNews 01 август 2023 в 14:21 1822 0

Ученици

Снимка Getty Images

Ученици

Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, вече се отпускат без да е необходимо удостоверение, че детето е записано в училище, съобщава Министерството на труда и социалната политика.

Изискването отпадна по предложение на МТСП за промяна в Закона за семейни помощи за деца, приета с обнародвания днес Закон за държавния бюджет за 2023 г.

Вместо това служителите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще проверяват по служебен път продължаващите обучението си деца до четвърти клас. Подадените до момента заявления, за които не е представено удостоверение, ще бъдат преразгледани служебно.

За учениците от първи и осми клас остава изискването да бъде представено удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тях има предварително класиране и записване. Удостоверението е необходимо, ако семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година (15 септември). Без него помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, след като АСП получи по служебен път от Министерството на образованието и науката данните за реално записаните ученици в съответния клас за учебната година. Заявленията за еднократна помощ за ученици се подават най-късно до 15 октомври.

Размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г. остава 300 лв., които ще бъдат изплатени на два пъти – по 150 лв. за всеки срок.

Увеличава се размерът на обезщетението за гледане на дете на 780 лв. По-високият размер ще се изплаща със задна дата от 1 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови