Популярни личности кръщават 1000 бебета в 10 града

OFFNews 05 октомври 2017 в 12:33 4954 0

Снимка ДНК

Патриарх Неофит и Андрей Арнаудов

Популярни българи ще станат кръстници на 1000 бебета в масово кръщене, което ще се проведе в 10 града едновременно на 22 октомври.

Инициативата е част от кампанията "Направи го за България" в подкрепа на раждаемостта, организирана от Движение за национална кауза (ДНК), чието лице и основател е тв водещият Андрей Арнаудов.

Кръщенето ще се състои в големите православни храмове на София (храм "Света София), Пловдив (митрополитски храм "Св. Вмчца Марина", Варна (катедрален храм „Успение Богородично“), Бургас (катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий), Стара Загора (храм "Св. Въведение Богородично"), Плевен (храм „Света Параскева“), Благоевград (храм „Въведение Богородично“), Враца (митрополитски храм „Свети Николай“), Русе (катедрален храм „Света Троица“) и Велико Търново (катедрален храм „Рождество Богородично“).

Началният час за София е 10 ч, а за останалите градове - 11 ч.

Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.
Родителите могат да избират за кръстници освен свои близки и популярните лица на събитието, сред които Владо Николов, Хилда Казасян, Славена Вътова, Александър Сано, Мария Гроздева и много други обществено значими личности.

Националното кръщене бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

За по-малко от девет месеца, „Направи го за България" в кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Проведеното допитване сред майките разкри нуждата от належащи промени в средата и трудовото законодателство и в най-скоро време предложенията на ДНК ще бъдат предадени на законодателната и изпълнителна власт.

„Създадохме „Направи го за България", за да не сме последните, които ще загасят осветлението", коментира кампанията за радио ВВС Андрей Арнаудов, председател и основател на ДНК. Британската медия отрази инициативата в документалната си програма за демографската криза в България, което даде международен отзвук на каузата.

„Вярваме, че за да има дейността ни положителен и дълготраен ефект, тя трябва да бъде устойчива във времето. Затова вече готвим и второто издание на кампанията: „Направи го за България - 2" - за деца, заченати 2017-а година", разкри още той.

Кръстените деца ще получат сребърни кръстчета и изненади от спонсорите на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки