Последен ден за подаване на заявления за явяване на трета матура

OFFNews 21 май 2020 в 05:59 2969 0

Снимка Pixabay

Днес е последният ден, в който дванадесетокласниците могат да подадат заявления за явяване на трета матура по желание.

Допълнителна възможност за това бе дадена от Министерството на образованието и науката (МОН), след като изненадващо Софийският университет отмени в последния момент почти всичките си кандидатстудентски изпити. Така много зрелостници се оказаха в положението да се нуждаят от оценка от матура по балообразуващ предмет, защото вече няма как да получат такава от кандидатстудентски изпит.

Академичният съвет на Алма матер взе решението в отсъствието на медии на 15 май. То бе обявено на сайта на университета на 18-и и оставя само три изпита: по биология, химия и математика. Първите два са задължителни за приема в регулираните специалности "Медицина" и "Фармация", с тях може да се кандидатства още в Биологическия и Химическия факултет. Математика II класира във Факултета по математика и информатика.

Ако явилите се на третата матура, не се справят успешно, това няма да се отрази на успеха им от дипломата за средно образование, успокои вчера зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови