Преброяването започна с проблеми заради хакерска атака, 3500 се регистрираха още през нощта

OFFNews 07 септември 2021 в 11:02 5903 0

Потребителите временно може да срещнат трудности при опит да се преброят онлайн заради хакерска атака. Ресурсите на системата тази сутрин са били ограничени, за да се намалят последиците от атаката. Потребителите могат да имат проблем с влизането на системата, което ще бъде коригирано скоро, обявиха от НСИ тази сутрин на пресконференция в Министерския съвет по повод старта на националното преброяване.

Малко по-късно бе уточнено, че НСИ се е справил с атаката и че тя се е случила по време на сутрешната пресконференция.

18-ото поред преброяване започна в 0:00 ч. Всеки може да се регистрира онлайн и след попълване на анкетната карта, да получи код, който да предостави на преброителя, посетил дома му. Останалите ще да бъдат преброени на място в домовете си. В първите 10 дни преброяването ще е електронно, а чрез преброители ще продължи до 3 октомври.

Направили сме всичко възможно системата да издържи на натоварването, но може да се случи тя да ви покани да се включите малко по-късно, каза председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Той увери, че личните данни, споделени в анкетата, са защитени със закон и хората не бива да се притесняват от злоупотреби.

Още в първата минута след 0:00 ч. е имало направена регистрация, а до 7:00 ч. днес са се преброили 3571 души - половината от тях са в София.

Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн. Това прави процесът по-бърз и безопасен в условията на пандемия. По този начин ще помогнете на страната, коментира вицепремиерът Атанас Пеканов. Той посочи, че данните са нужни за планиране на ключови политики, вкл. за разпределението на еврофондовете. 

Преброяването днес ще се отрази на качеството ни на живот утре, заяви Пеканов. Той каза, че вече го е направил и призова българите да помогнат на близки и роднини с онлайн преброяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews