Премиерът: Няма непосредствена опасност за България заради напрежението в Русия

OFFNews 24 юни 2023 в 21:19 1309 0

Брифингът в МС

Снимка gov.bg

Брифингът в МС

Напрежението в Руската федерация не създава непосредствена опасност за България. Към момента основната ни грижа е насочена към българските граждани, които се намират на руска територия.

Това заяви премиерът Николай Денков след съвещание по повод изострената обстановка в Русия. В него се включиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

„При нужда от съдействие българските граждани в Руската федерация могат да се обръщат към посолството на нашата страна в Москва и генералното ни консулство в Санкт Петербург. Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно“, съобщи вицепремиерът Габриел.

„В случай на необходимост имаме готовност за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства и на български граждани, които желаят да напуснат Руската федерация“, обяви също вицепремиерът Габриел. До този момент такива заявления не са постъпвали.

МВнР предупреждава българските граждани да избягват пътувания в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки