Приятели на убития Емо искат справедлив съдебен процес

OFFNews 19 юни 2014 в 10:10 2447 0

Приятели на убития Емо искат справедлив съдебен процес

Снимка Александра Бонева

Все още не е ясно дали Мейсън е обжалвал решението на първоинстанционния съд с искане да излезе от ареста.

Близки и приятели на 18-годишния Емил Ботев, който беше убит от британеца Мейсън Кристофър, поискаха справедлив процес и ефективно наказание за убиеца.

Днес трябваше Софийският апелативен съд (САС) да гледа мярката за неотклонение на Мейсън, след като миналата седмица Софийският градски съд (СГС) го остави в ареста с мотивите, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление. Все още не е ясно дали Мейсън е обжалвал решението на първоинстанционния съд с искане да излезе от ареста.  

Днес приятелите на Емил излязоха на протестно шествие в центъра на София, което тръгна от Младежкия театър в столицата още преди 7.00 часа сутринта. Шествието се отправи към Британското посолство, а от там към Съдебната палата.

Младежите препречиха целия булевард "Цар Освободител" пред БНБ и издигнаха големи транспаранти с надписи: "Справедливост за Емо! Стига толкова жертви! Ставайте робове!", съобщава БГНЕС. 

Във фаталната вечер имало спречкване между момчетата от Горубляне и Дружба, но никой не знае за какво са се скарали. "Има полиция, има прокуратура, аз само мога да кажа едно показно изречение, което е, че: От "Дружба" идват в Горубляне, а не от Горубляне в "Дружба", споделя Добромир, приятел на убития Емил. Според него, "англичанинът явно е просто хладнокръвен убиец" – Емо е бил прободен 4 пъти – два в сърцето и два в корема. А иначе, според него никой не го е познавал в Горубляне и Емо не е имал никаква връзка с него. Самият Емо правел на мравката път и не е бил конфликтен, помагал на всеки с каквото може.

Мейсън Стивън Кристофър има статут на продължително пребиваващ в България. Според обвинението на 10 юни в столичния кв. "Горубляне" той умишлено е убил Емил Ботев. Мейсън наръгал младежа с нож в сърцето и корема. Съдът прецени, че англичанинът трябва да остане в ареста, тъй като престъплението е тежко и има опасност да се укрие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови