Променя ли се модата в мартениците

Пижо и Пенда vs Прасето Пепа

Ирма Аврамова 27 февруари 2024 в 12:29 5816 0

Мартеници 2024

Снимка Ирма Аврамова

Цветя, ръчна изработка и съвременен прочит на познатата българска традиция - запознайте се с облика на тазгодишните мартеници.

Централните улици в страната гъмжат както от стока, така и от купувачи. 

Изключение не прави и софийският булевард "Витоша", където срещаме Емилия Попова.

Щандът е пълен с различни цветя. Само че вълнени - както под формата на гривна, така и във вид на брошки, закачени за безопасна игла.

Докато седи зад сергията, Емилия продължава да увеличава броя на цветята в "градината" си - в едната ръка с вълна, в другата - с права кука за плетене.

Споделя, че за втора година подред продава мартеници. Имала е и идея да създава украшения по поръчка, но все още не се е престрашила. Спира я главно времето, нужно за изработката на завършен продукт по чужд дизайн.

Няколко метра по-надолу по "Витошка" се намират вълнените рози на Галя.

Освен кошниците, пълни с плетени цветя, на сергията са изложени и ръчно изработени бижута, за които Галя споделя, че са дело на шефката ѝ Снежана, заедно с която имат онлайн магазин за ръчно изработени продукти.

На отсрещната страна на булеварда се откриват и мартеници за любителите на по-съвременни и оригинални дизайни. Ликовете на Прасето Пепа, Хелоу Кити, Том и Джери и Маша и Мечокът настойчиво очакват да се превърнат в ексцентричен талисман за успешна пролет, закачен на палтото на някоя млада дама. 

За ценителите на тези по-актуални прочити на традиционната мартеница се намират и дизайни както с футболисти, така и с лога на отбори.

Подобно и на предходните години, най-търсени остават мартениците под формата на гривна. Продавачите споделят, че основно по-възрастните купуват мартеници тип брошка.

Другата най-популярна покупка на пазара за Баба Марта остават комплектите от по 5 или 10 бройки, които най-често се подаряват на колеги или съученици. За семействата и по-близките в обкръжението си българите купуват основно единични бройки с оригинален дизайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков