Резулати от проверката за "Лясковец" ще са готови до 3 април

OFFNews 22 март 2014 в 12:03 1796 1

Светлозар Лазаров
Светлозар Лазаров

До 3 април ще има резултати от проверката на акцията в Лясковец, при която психично болният Петко Петков стреля срещу служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Това заяви пред TV7 главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. При кървавия инцидент на 14 март загина 40-годишният Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

Светлозар Лазаров призова да се изчака края на разследването, преди да се търси вина. За пореден път главният секретар на МВР обяви, че е готов да подаде оставка, ако се докаже, че има персонална вина за случая.

По думите му, освен проверка на конкретния инцидент в Лясковец, трябва да се направи задълбочен анализ на структурата и дейността на СОБТ.

„Съставът на баретите беше почти двойно намален през годините", заяви Лазаров.

Освен това повечето кадри, обучени в НАТО и във френските и немски служби, отдавна не са в България.

Българските барети имат нужда от обучение, както и от въвеждане на интегрирана система за противодействие на тероризма. Отделът за обезвреждане на бомби и взривни устройства също трябва да мине към СОБТ, категоричен е главният секретар на МВР.

Светлозар Лазаров припомни близките си отношения с Емил Шарков и каза, че в скоро време предстои да бъде организирана кампания за подкрепа на семейството на загиналия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл