Румънски проект за добив на офшорен газ разбуни духовете у нас

OFFNews 16 май 2024 в 12:09 6386 4

Каварна

Снимка БНР

Община Каварна

Изграждането на два сондажа в румънската офшорна зона на Черно море, който е на 144 км от българските териториални води и на 165 км от сушата, разбуни жителите на Каварна.

Крайморският град беше единственият, в който се проведе обществено обсъждане на проекта за добив на природен газ в Черно море в Румъния. Инвеститорът е австрийска компания с верига бензиностанции в двете държави.

Според представеното в проект запасите в находището се оценяват на 100 млрд. куб. м природен газ, а самият добив се очаква да започне през 2027 г. Прогнозната стойност ще е около 4 млрд. евро.

Добивната платформа в Черно море ще се управлява дистанционно и на нея няма да има персонал. Връзката със сушата и газопреносната мрежа на Румъния ще е посредством 160 км тръбопровод, който ще премине под плажната ивица.

Според фирмата, изготвила доклада за въздействието върху околната среда (ОВОС), рискът спрямо вредните емисии във въздуха, шумът във водата и разлив е минимален.

С това обаче не са съгласни представителите на Грийнпийс в двете държави.

Според Мартин Томов от българския клон на организацията изследванията за екотоксичност на проекта не са достъпни, а трябва да бъдат. Няма и разработен план какво ще се случи, ако се взриви някоя мина например предвид войната в Украйна и наличието – макар и рядко, на морски мини в Черно море. Потенциалното замърсяване при инцидент би било огромно, посочва Томов.

Тъй като друго обществено обсъждане по проекта в Румъния не се предвижда, от екологичната организация настояха да се проведат такива във Варна, Бургас и Шабла, които също биха били засегнати от осъществяването на проекта, особено като се отчита посоката на теченията в Черно море.

Сред останалите искания са да станат публични данните за екотоксичност и оценката на въздействието на отпадъчните води, тъй като по проект в Черно море ще бъдат изхвърлени над 5 млн. куб. м отпадъчни води.

Настоява се още за анализ на въздействието на мините от войната в Украйна в морето върху проекта и какви мерки за намаляване на риска от експлозии биха били предприети, а също така да се направи оценка за реалното въздействие на емисиите на парникови газове както на етап строителство и експлоатация, така и на етап изгаряне на запасите от природен газ.

Последното искане е за осигуряване на условия за безопасност, съответстващи на Директивата на ЕС за безопасността на офшорните нефтени и газови операции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2059

4

Kilca

16.05 2024 в 20:45

Затова румънският стандарт на живот е по-висок от тук. Тук ганьовците са готови да се хванат за палците за дребни копейки, вместо да вдигнат глава и живеят достойно! Да си тънат в бетона и фекалиите!

14369

3

случайно прочетох

16.05 2024 в 12:53

"офшорен газ" ......яко!!!

1005

2

eagle60

16.05 2024 в 12:33

Да да и кораби плават и самолети прелитат, метеорити падат. Като се вземат пред вид теченията, трябва да се обсъди от всички населени места до Ахтопол и Силистар

245

1

Джендо Джедев

16.05 2024 в 12:14

Нашите нямат против канализацията на хотелите ни да се зауства в морето на 100 метра от брега. Ама пискат, че щяло да има платформа за газ на 150 км от тях. Ясно е на чия порта кучета са тия!