С хеликоптер спасителните акции в Стара планина щяха да продължат 1,5, а не 11 часа

OFFNews 03 януари 2021 в 12:40 5329 2

Снимка БГНЕС, архив

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев пред bTV.

Началото на 2021 година бе белязано от сериозни инциденти. Турист загина, след като се подхлъзна и пропадна по склон при преход недалеч от връх Ботев. В момента ураганен вятър и гъста мъгла пречат акцията по сваляне на тялото му да започне. В района станаха пет инцидента. Четирима пострадаха, трима - тежко и бяха откарани в болница снощи.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. (…) Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка", каза Нешев.

По негова информация спасителите ще получат хеликоптер през 2023.

"А дотогава? Колко души трябва умрат?“, попита директорът на Планинската спасителна служба.

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е починал още по време на падането от нараняванията си, съобщи директорът на Планинската спасителна служба.

Причините за инцидентите в планината през последните дни включват както подценяване на условията, така и липса на информация за условията там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки