Силен вятър носи рязко застудяване

OFFNews 16 октомври 2023 в 01:39 1810 0

Дъжд

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Дъжд

Жълт код за силен вятър обяви НИМХ за 19 области в Централна, Северна и Източна България. Там през нощта и сутринта на 16 октомври ще духа силен северозападен вятър с пориви до 22-24 m/s. С него рязко ще застудее.

През нощта облачността от северозапад бързо ще се увеличи и на места, главно в северните и източните райони от страната ще превали дъжд. Вятърът от северозапад значително ще се усили и с него ще нахлува студен въздух.

Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 8°. Максимални ще са 16°-21°, малко по-ниски в Североизточна България, в София - около 16°.

През деня облачността от северозапад бързо ще намалее. Над по-голямата част от страната ще е до слънчево, но преди обяд над южните и източните райони все още тя ще е значителна и на отделни места там ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен до силен северозападен вятър, който след обяд значително ще отслабне.

Вечерта от югозапад ще започне ново увеличение на облачността, първоначално висока.

В планините облачността от северозапад бързо ще намалее до слънчево време. Превалявания са възможни в Родопите, където облачността най-късно ще намалее. Ще духа умерен и силен северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра - около 3°.

По Черноморието преди обяд ще бъде облачно и на много места ще превали слаб дъжд. След обяд облачността от север бързо ще намалее. Преди обяд ще духа умерен до силен северозападен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Максималните температури ще бъдат между 15° и 17°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 41 мин. и залязва в 18 ч. и 42 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 1 мин. Луната в София изгрява в 9 ч. и 21 мин. и залязва в 19 ч. и 25 мин. Фаза на луната: два дена след новолуние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!