Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Синдикатите искат изслушване на 'Инерком' в парламентарна комисия заради сделката с ЧЕЗ

OFFNews 20 март 2018 в 12:58 2583 0

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и КТ "Подкрепа" настояват в писмо до парламента да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Целта е кандидат-купувачът „Инерком“ и държавните институции да дадат отговор на ключови въпроси.

Синдикалните организации искат да научат ценовата стратегия на дружеството "Инерком", собственост на Гинка Върбакова от Пазарджик, и как тя ще се отрази на потребителите на електрическата енергия в страната, включително на фирми и домакинства. Те питат още каква ще бъде стратегията за развитие на дружеството - инвестиции и производствена програма. 

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват да разберат какви са социалните измерения на сделката с ЧЕЗ с оглед запазване на доходите и социалните придобивки на служителите в енергоразпределителното дружество.

Синдикатите искат на дискусията да присъстват енергийният министър Теменужка Петкова и ръководството на КЕВР.

"Като национално отговорни институции, няма как да подминем огромното обществено и политическо напрежение около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ -България. Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност", се казва в писмото на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Синдикатите припомнят, че енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ още през 2004 година изразиха ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества. Това бе потвърдено и в позиция на двете организации, огласена преди две седмици.

„През 2004 г. заявихме, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките. Двата синдиката поставиха и допълни изисквания, касаещи хиляди работещи в дружествата, които залегнаха в специална стратегия за приватизацията на ЕРП-тата, приети от парламента на Република България. Тези изисквания гарантираха социален пакет за работещите в отрасъла. Надяваме се, че на заседанието на комисията ще намерим отговори на всички наши въпроси“, завършва писмото, подписано от президентите двете синдикални организации Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews