Синдикатите воювали 3 г. за вдигане на парите за нощен труд

OFFNews 24 май 2020 в 20:17 4267 2

Синдикатите са водили неравна битка за повишението на парите за нощен труд. Това се разбира от думите на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред бТВ.

"Това е една борба, която се проточи 3 години. Три години убеждавахме кого ли не, че тези 25 стотинки доплащане са пълен абсурд и подигравка", казва Манолов.

В момента тече обществено обсъждане на предложението на социалното министерство за увеличение на ставката, което да се обвърже с минималната работна заплата, така че когато тя нараства, да се вдига и ставката за труд през нощта. Условието е да не е по-малко от 1 лв. 

В момента работодателят дължи минимум 0.25 лв. за всеки час труд през нощта. Тази сума не е променяна от години.

За нощен труд се зачитат часовете от 22 до 06 часа. По данни на Евростат у нас нощен труд полагат 8% от заетите, т.е. евентуалната промяна ще засегне около 437 000 души.

"Има много професии, които полагат нощен труд - в сферата на здравеопазването, отбраната, сигурността, промишлеността. Вярваме, че ще има възможност за по-достойно заплащане на тези хора", обясни социалният министър Деница Сачева.

Общественото обсъждане трябва да приключи на 6 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

25.05 2020 в 07:55

В "Ирландецът" кристално ясно са описани и показани във филма, дейността и ролята на синдикатите и симбиозата им с мафията. Тя пък при нас е и държава, законово защитена.