Сираци студенти получиха по 2000 лева помощ

Вероника Шербанова 19 ноември 2012 в 17:34 3512 1

Сираци, приети в университети, получиха по 2000 лева по проект
Сираци, приети в университети, получиха по 2000 лева по проект "Подкрепи една мечта". Снимка: БГНЕС

14 деца от домове за сираци, приети във висши учебни заведения, получиха еднократна помощ от по 2000 лева. Средствата бяха получени по проекта "Подкрепи една мечта", създаден по инициатива на президента Росен Плевнелиев.

Парите са осигурени от спонсори.

В понеделник помощта получи първата група от 14 души, а до края на ноември пари ще получи още една група студенти, живели в домове за сираци, обясни президентът Плевнелиев, който връчи приза на децата. 

Общата сума, която ще бъде раздадена, е 42 000 лева, допълни президентът.  

"С този проект аз изпълних обещанието, което ви дадох на абитуриентския бал, на който бяхме заедно. Смяхме се, танцувахме и се разбрахме тези, които се потрудят и бъдат приети в университети, да получат помощ", разказа Плевнелиев.

За да разкажат за себе си пред журналистите излязоха само двама бивши възпитаници на домове за сираци - Иван Станев и Таня Малинова.

Иван е от Исперих. Кандидатства в Софийския университет, но не успява да вземе изпита. Приет е във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Социални дейности".

Казва, че материята не му е трудна, защото е запознат с това "как се случват нещата" - живял е в дома за деца в Исперих в продължение на 12 години. Избрал е тази специалност и защото иска да помага на децата като него. 

"Не ми беше това мечтата, но това влязох, значи това трябва да завърша", допълва Иван. 

Сега живее в общежитието към университета. "Общо взето условията са добри, още повече, че плащам много по-малко от останалите и за момента се справям", разказва той. 

Родителите на Иван живеят в Испания. "Ако не бяха ме приели, щях да замина при тях, но исках да уча", обяснява момчето. 

Таня Малинова пък е от Пловдив. Приета е в Медицинския университет в Пловдив и учи за медицинска сестра. 

"Влязох с оценката от матурата. Преди това ходих на уроци, за да мога да се подготвя за зрелостните изпити", разказва Таня. 

Специалността ù харесва и не смята да се отказва от нея. "Много исках да стана медицинска сестра, но не бях сигурна в себе си. Обаче ме приеха и съм много щастлива". 

Таня разказва, че се е уплашила след излизането си от дома за сираци. "Най-много ме притесняваше това как ще се справям сама", обяснява тя.

Има майка, леля, има и братя и сестри. Поддържа връзка с тях, но в момента живее в общежитие към университет.

"Имам много приятели от дома, които са по-малки от мен. Идват при мен в общежитието и ме разпитват дали ми е трудно. Имам и сестра близначка. С нея също се виждаме често. Тя не можа да си вземе единия изпит от матурата и затова не влезе и тя в университет", допълва Таня. 

Смята да използва своите 2000 лева за курсове по английски и френски, както и за материали, които да използва до края на обучението си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови