Скулптура ''Сърцето пътува'' ще има на столичния площад ''Вацлав Хавел''

СОС ще кръщава площад на патриарх Кирил

OFFNews 15 май 2024 в 13:49 1426 0

Пл. Вацалав Хавел

Снимка Фейсбук на район Средец

Столичният общински съвет ще разгледа предложение на зам.-кмета по култура Яна Генова и кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков за поставяне на скулптура „Сърцето пътува“ на проф. Курт Гебауер в памет на Вацлав Хавел на едноименния площад в София, съобщиха от СОС. 

Авторът е създател и на характерния проект в Прага, “Сърце” в памет на Хавел. Инициативата е подкрепена с подписка от множество граждани, като средствата за изграждането, поставянето и последващата поддръжка ще бъдат осигурени от гражданското сдружение „Сърцето пътува“. Столичната община също ще се включи с финансиране от 15 000 лева.

През 2020-а година, с решение на градския парламент пространството между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улиците „Шипка“ и „Асен Златаров“ бе именувано на първия чешки президент и предводител на страната по демократичния път след разделянето на Чехия и Словакия. Районната администрация обнови площада с цел той да е място за малки градски събития, концерти, изложби. В допълнение на това, сега се предвижда да бъде поставено интерактивно сърце в подножието на съществуващото дърво на площада.

На предстоящото заседание на градския парламент ще бъде обсъдени и именуване на площад на Патриарх Кирил в столичния район „Оборище“. През 1943-а година той изиграва главна роля в координирането на действията на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. На 10-и май 1953-а година е избран за софийски митрополит и първи български патриарх след Св. Патриарх Евтимий.

Утре общинските съветници ще гласуват и предложение за поставяне на барелеф на арх. Наум Торбов върху фасадата на Централните хали. Сградите, проектирани от него и до днес са знакови за архитектурата на столицата като Софийската градска художествена галерия и сградата, в която се помещава Главното мюфтийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови