Служители на първа линия при случаи на деца – свидетели или в риск от насилие преминаха обучение по проект „Детска пътека“

OFFNews 07 май 2024 в 17:13 1013 0

деца

Снимка Shutterstock

Завърши финалният етап на проекта „Детска пътека“, специализирана нова услуга, насочена към деца - жертви на насилие, в риск или свидетели на престъпления. Проведоха се 23 обучения, в които се включиха служителите на първа линия при случаи на насилие над деца, деца в риск и деца - свидетели на престъпления. Общият брой на лицата преминали обучение по тази дейност е 493.

Целта на обученията е да подпомогне професионалистите в работата им с деца – жертви или в риск от насилие чрез актуализиране и подобряване на техните знания, компетенции, стилове и работни практики по начин, който отговаря на специалните нужди и най-добрия интерес на децата и в съответствие с националното, европейското и международното законодателство и стандарти.

Обучението преминаха служители на първа линия (служители от европейски спешен номер служители от Дирекция „Национална система 112“), полицаи (инспектори детска педагогическа стая, разследващи полицаи и районни инспектори) и други представители на компетентните органи за работа с деца жертви или в риск от насилие, както и представители на ромската общност - медиатори, експерти от НПО и други.

Обученията се проведоха в цялата страна, в близост до големите областни центрове. Дейността се осъществи от психолози и оператори на услугата „Детска пътека“, които бяха подготвени в предходните дейности по проекта.

Относно проекта

Проектът BGJUSTICE -3.002-0005-C02 „Детска пътека“ има за цел да подкрепи чрез комплексна нова услуга развитието и въвеждането на ефективни интегрирани подходи, насочени към подобряване на статута и възможностите на децата от ромската общност в контакт със закона и на жертвите на домашно насилие. Проектът е финансиран по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 -202 и се изпълнява от бенефициента Сдружение „Асоциация на прокурорите в България“ и проектния партньор Фондация „Развитие на Северозападна България“.

Научете повече на уебсайта на проекта: www.detskapateka.eu

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови