София със своя система срещу мръсния въздух, прокуратурата влиза в битката

Колите със стикер за еко клас след технически преглед

OFFNews 18 декември 2017 в 11:40 6101 5

Прокуратурата влиза в битката за чист въздух в София. Кметът Йорданка Фандъкова ще проведе среща с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на екологията Нено Димов, за да се реши какви мерки да се предприемат срещу горенето на отпадъци за отопление.

40% от запрашаването на въздуха в столицата се дължи именно на битовото отопление, заяви Фандъкова на семинар за представянето на бюджета на Столична община за 2018 година. Общината вече събира по райони старите гуми - акции бяха проведени в Овча купел и Младост, но това е само малка стъпка в битката с отоплението в гетата.

Мръсният въздух в София ще бъде тема и на отделен форум по време на Председателството, обяви още Фандъкова. Столична община стартира пилотен проект за смяна на печките на 30 домакинства в район Нови Искър със системи на екопелети, на следващ етап ще се кандидатства за пари от ЕС по проект за нови инсталации за отопление. 

Столична община планира и да създаде инсталация за производство на пелети, с които да се подпомагат социално слаби семейства. 

В бюджета за 2018 година са предвидени и средства за засаждане на 2000 дървета по улици и булеварди. 

Столична община иска и промяна в законодателството, която да задължи автомобилите да имат стикер за екоклас. При първа регистрация той ще се поставя в КАТ, като ще се използват газ анализаторите, които Столична община купи за пътна полиция. За останалите коли еко стандартът ще се определя при преминаване на годишния технически преглед. 

Всички пунктове за технически прегледи ще трябва да се снабдят с необходимите устройства, за да могат да определят екокласът на автомобила, обясни за OFFNews Лорита Радева, шеф на комисията по екология в Столична община. 

София разработва собствена система за мониторинг на качеството на въздуха, с която да надгради националната.

През 2018 г. ЦГМ ще гради още два буферни паркинга край спирки на метрото - при националния стадион "Васил Левски" и при станция "Люлин", съобщи още Фандъкова. 

Тя ще внесе бюджет 2018 в размер на 1,433 млрд. лева за обсъждане и гласуване в СОС на 12 януари. Бюджетът е със 105 млн. лв. повече от сегашния. Догодина ще инвестираме в развитието на града 492,9 млн. лв. Над 75% от тях, или 383,6 млн. лв. са европейски средства, каза Фандъкова.

През 2018 г. приоритет ще са транспортната инфраструктура - с над 103 млн. лв. за ремонт на улици и булеварди. Най-големият проект ще е третият лъч на метрото. В строителството му през 2018 г. ще се инвестират 327, 3 млн. лв.

С над 135 млн. лв. ще бъдат купени 142 автобуса и 20 електробуса за градския транспорт. 13 нови трамвая ще бъдат доставени за линия 5, чието трасе ще бъде обновено изцяло догодина, както и релсите по Графа, улица "Каменоделска" и по бул. "България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

5

theprofet

26.12 2017 в 16:18

1. Вдигаме още билетчето
2. Продължаваме да внасяме дизвеловите каруци на Европа
3. Продължаваме да не мием улиците.
4. Правим кампания из България за привличане и на останалите 3 милиона аграра в столицата, с обещание за безплатен суджук и много кебапчета.

12329

2

Шопа

18.12 2017 в 13:02

Като искат да променят нещо и чист въздух, нека да въведат поощрения за екологичните коли. В момента за хибриди няма никакви. Например данък, ддс, безплатно паркиране, такива неща.
И да почнат да мият улиците РЕДОВНО !! то там е праха, не е на Марс.

10902

1

Мариян

18.12 2017 в 12:06

Добре, че няколко квартала най-сетне не им издържаха нервите и търпението и днес (или кога беше там) ще протестират именно заради мръсния въздух. И се разшумя. Иначе тая патица, кметицата, нямаше да си мръдне апатичния безволеви задник. А тия приказки сме ги слушали много пъти като се зачекне темата, ама видно нищо не се променя.