Социалното министерство ще прави анализ на цялата пенсионна система

OFFNews 18 юли 2023 в 13:01 1121 0

Шалапатова

Снимка БГНЕС

Иванка Шалапатова

До края на 2023 г. работна група ще направи пълен анализ на категориите труд, за да се види тяхната адекватност и след това социалното министерство ще предложи нови мерки.

Това обяви социалният министър Иванка Шалапатова при представянето на екипа си и приоритетите на ведомството.

От думите й стана ясно, че ще се прави анализ и на цялата пенсионната система, за да се видят дефицитите в нея. До края на следващата година пък трябва да е готова цялостната информационна система за доходите на хората, която ще е към НАП.

Така социалното министерство ще доплаща на пенсионерите, чиито реални доходи са под линията на бедност. Освен това така ще се знаят и реалните нужди на бедните.

След наводненията преди месец 231 пострадали домакинства са подкрепени с обща сума от 264 346 лв., отчете още министърът. След обвързването на социалните помощи с линията на бедност стойността на помощта варира до 1512 лв. след оценка на всяко домакинство, посочи тя.

И допълни, че справянето с последствията от наводненията в Берковица, Монтана, Враца, Видин и в Софийска област са били сред първите предизвикателства пред новия екип на министерството. Била е задейства програма, по която 210 безработни са били наети да бъдат близо до хората и да оказват подкрепа за местните дейности след наводненията. От тази мярка са се възползвали общините Берковица, Етрополе, Ботевград, Своге, Враца, Криводол и др., обясни Шалапатова, цитирана от БТА.

За помощта за отопление тя обясни, че очакванията са за 327 000 души и семейства да получат такава подкрепа. Средствата са заложени в бюджета на социалното министерство. Размерът на помощта възлиза на 546.95 лв. Агенцията за социално подпомагане започна и приема на заявления за еднократна помощ на ученици от 1, 2, 3, 4 и 8 клас, отбеляза министърът.

Заместници на министър Шалапатова са Мая Василева, Гинка Машова, Десислава Стоянова и Николай Найденов.

Шалапатова каза, че разчита на зам.-министрите за осъществяване на активна работа за реализирането на целите на социалната политика. Тя припомни, че още при встъпването в длъжност е дала заявка, че ще разчита на професионалните качества и опита на хората в министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!