Спасиха едно от две осиротяли мечета в софийското село Крушовица (снимки)

Второто още се търси. Когато го уловят, двете мечета ще бъдат изпратени в център за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция

Ружа Райчева 24 октомври 2023 в 16:45 2228 0

Спасеното мече е женско. На снимката е упоено, за да може безопасно да бъде транспортирано в Белица

Снимка WWF Bulgaria

Спасеното мече е женско. На снимката е упоено, за да може безопасно да бъде транспортирано в Белица

Природозащитната организация Световен фонд за дивата природа WWF спаси едно от две осиротяли мечета в софийското село Крушовица, област Елин Пелин. През последния месец мечетата ежедневно биваха забелязвани да се скитат край селото. Те са били привлечени от хранилка за диви животни.

Сирачетата мечета за пръв път са били забелязани в края на септември край хранилка, оставена за диви животни. Оттогава местните ги виждали всеки ден, предимно по тъмно. Местната ловна дружинка и кметският наместник на Крушовица Нели Николова-Паскова изпратили сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и води, които на свой ред се обръщат за съдействие към WWF България.

Очевидно е, че двете останали сами без майка в гората и търсят в хранилките за дивеч алтернатива да оцелеят, пишат от WWF в социалните мрежи. Според природозащитническата организация лутането на самотните мечета би могло да доведе до проблемна ситуация и затова взели мерки.

Те поставили специализирани капани за улов и фотокапани за постоянно наблюдение, за да бъдат локализирани мечетата.

Второто мече сираче бе спасено край софийското село Крушовица

"Доста бързо едното мече беше заснето от фотокапан. А през нощта на 21 срещу 22 октомври специалистите Владимир Тодоров и Никола Дойкин успешно го уловиха! Операцията протече с помощ от ловци от местната дружинка. Мечето е родено в началото на тази година и е женско", написаха от WWF в социалните мрежи.

Малкото мече е било транспортирано до парка за мечки на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ в Белица, където ще остане временно. Предстои отвеждането му в Специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки "Арктурос" в Гърция, където вече очакват двете сирачета. Там мечетата ще може да укрепнат и да се научат да оцеляват в дивата природа, уверяват от WWF.

Второто мече все още не е уловено, но когато това стане, с него ще се процедира по същия начин. Необходимо е обаче да се осигурят средства за престоя и рехабилитацията на мечетата в Гърция.

Природозащитната организация събира дарения за средства за транспорт и престой на мечето в Специализирания център за рехабилитация в Гърция. "Така има шанс да оцелее и да се научи да бъде истинска мечка", пишат от WWF. 

Направи бързо и лесно дарение онлайн тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика