Списанието на БТА ''Лик'' с нов брой ''Българската следа в космоса'' (видео)

OFFNews 22 април 2024 в 19:20 1243 0

Новият брой на сп. Лик

Снимка Новият брой на сп. Лик

Новият брой на сп. Лик

„България се оказва страна, в която можеш да сбъдваш мечтите си“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев на представянето на списание "Лик", посветен на Космоса. Събитието се проведе в зала „МаксиМ“ на БТА.

За първи път ще се опитаме да представим новия брой на сп. „Лик“ във всички пресклубове на БТА в страната и чужбина – с едновременна връзка в 29 пресклуба в страната, в София и шест пресклуба в чужбина, каза той. Сред гостите на събитието в зала „МаксиМ“ бяха кметът Ловеч Страцимир Петков, Йорданка Чобанов – ръководител на представителството на Европейската комисия, посланикът на Индия в България Санджай Рана и изпълнителният директор на индийската национална новинарска агенция Прес Тръст ъв Индия (PTI – Press Trust of India) Виджай Джоши.

По думите на Кирил Вълчев това събитие е не само да се представи списанието, а и едно голямо постижение на България. Той разказа, че през 2017 година заедно с тогава 13-годишната си дъщеря е отишъл да изпрати космонавти от Байконур - там, където е излетял Георги Иванов. В групата изпращачи имало много италианци. Когато дъщеря му ги попитала дали знаят, че България е шестата нация, изпратила човек в космоса, първоначално те се разсмяли и не можели да повярват. По думите на Кирил Вълчев това изиграло голяма роля дъщеря му да избере да остане в България и да сбъдва мечтите си тук.

"В Байконур има гора, в която космонавтите са засадили дървета. И от това се вижда, че гора с едно дърво не става." Затова, по думите на генералния директор на БТА, е важно и сътрудничеството, когато говорим за космонавтика.

Този брой на списание "Лик" ще бъде издаден и на английски език, обяви Кирил Вълчев. Той припомни, че списание се разпространява безплатно в хартиен вариант в библиотеки и учреждения. В електронен вариант може да бъде видяно на сайта на БТА, а след около месец най-големите ценители ще може да си го закупят и на хартия.

Генералният директор на БТА анонсира и следващия брой на списанието, който ще излезе през май. Той ще бъде посветен на българската наука на Антарктида - за второто плаване и 32-рата българска антарктическа експедиция. България има база в Антарктида в Ливингстън, отбеляза той. Този брой ще бъде издаден също на английски и на испански език, каза още Вълчев.

А ето какво можем да прочетем в новия брой, който е достъпен на сайта на БТА:

6. Кратка история на българската космонавтика, проф. д-р Георги Желев
10. Приносът на България за космическите изследвания,
Национален политехнически музей
12. Георги Иванов, космонавт: Нашата планета Земя е крехка и беззащитна.
Трябва да я пазим за следващите поколения
18. Доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик: Космосът е вечното вдъхновение
26. Проф. Милена Георгиева, молекулярен биолог: Изследванията в Космоса са поглед
в бъдещето
32. Българската следа в Космоса, съхранена в архива на БТА
110. Соломон Паси, основател на Атлантическия клуб в България: Искаме България
да възроди и да надгради старата си космическа слава
114. „Ало, Космос! Говори България!“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки