Сценаристи на протест пред парламента

OFFNews 14 юни 2023 в 12:38 1340 0

Протест

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Сценаристи протестираха пред Народното събрание

Филмови и телевизионни сценаристи протестираха пред Народното събрание в знак на солидарност с американските си колеги, които стачкуват над 40 дни срещу студията и платформите. Исканията ив са за справедливи договори и възнаграждения. 

Организатор на проявата у нас е Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристите. 

Нейният председател и ректор на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев заяви пред БТА: "В момента става дума за нещо, което в България въобще нямаме. А то е отчисления на авторски права за създателите на аудио-визуални продукти, независимо дали са сценаристи, актьори, оператори. Освен това става дума за създаването на възможности за колективни трудови договори, възвръщане на авторските права след изтичане на определен срок". Неща, които могат да помогнат на един човек, който иска да се занимава със сценаристика, да живее, а не да работи някъде на друго място и в свободното си време да се опитва да създава продукт, каза още проф. Семерджиев. 

От организацията твърдят, че в България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил някога компенсация от частните национални телевизии за многократното излъчване на създадените от него произведения. 

Протестът е подкрепен и от Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и „Филмаутор”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки