Столична община спря поръчка за половин милион лева за автомобили

OFFNews 05 април 2020 в 20:18 3336 0

Обществената поръчка за покупката на нови автомобили на Столична община е прекратена. Това се вижда от две съобщения на сайта на общината, публикувани в 18:48 ч. днес, съобщава в. "Сега".

Става въпрос за поръчка за доставка на леки коли на обща стойност 450 000 лв. (540 000 лв. с ДДС), предназначени за служителите от дирекция "Транспорт" в общината, която е подчинена на зам.-кмета Кристиан Кръстев, чиито ресори са транспорт и градска мобилност.

По-рано през деня в интервю за БНТ кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че общината няма да купува такива автомобили и че такива не са жизнено необходими в този момент. След това зам.-кметът Кръстев написа във Фейсбук, че поръчката е спряна на 1 април "с оглед на кризисната ситуация". На 1 април поръчката всъщност беше обявена и беше активна.

Също днес общинските съветници от БСП призоваха за спиране на поръчката.

По нея бе предвидено закупуването на до 6 автомобила на обща стойност 225 000 лв. без ДДС - 3 тип "Седан" или "Лимузина" и да струват до 150 000 лв. без ДДС или 180 000 с ДДС. Останалите трябва да са "Седан" или "Хечбек" за общо 75 000 лв. без ДДС или 90 000 с данъка. Вторият етап предвиждаше закупуването на още 6 автомобила при същите ценови условия.

При обсъждането на текстовете на Закона за извънредното положение в Народното събрание депутати от ГЕРБ предложиха да не се провеждат обществени поръчки за срока на ограниченията освен такива, свързани с неотложни дейности около кризата с коронавируса. Този текст не бе приет, но на 1 април Комисията за защита на конкуренцията, пред която може да се обжалва и обявената общинска процедура, съобщи, че спира сроковете за обжалване на обществени поръчки, концесии, както и жалби за нередности в компетенциите на КЗК и откази на комисията за образуване на производство.

В същото време днес кметът Фандъкова съобщи, че се подготвя актуализация на бюджета на Столична община. Общо 19 млн. лв. по-малко са събрани от местни данъци и такси; 6,5 млн. лв. по-малко са приходите на транспортните дружества „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“. Общо 6 млн. лв. по-малко са приходите на ЦГМ от продажба на билети и неработещите зони за паркиран, посочи тя.

Кметът обеща дезинфекцията на улици и булеварди да продължи, щом времето се стабилизира.

„Със стабилизиране на времето ще продължи извършването на дезинфекция на улици и булеварди. Не е спирала дезинфекцията на всички контейнери за отпадъци и пешеходните подлези, както и на рискови квартали и около болниците", каза Фандъкова.

Тя отправи призив за предстоящите великденски празници. „За предстоящите празници - Цветница и Великден, моля софиянци да останат вкъщи, да отбележат празника със семействата си, да се помолят заедно в дома си. Ще поискам от Светия Синод спазването на строги правила за дезинфекция и недопускане на струпването на хора“, каза също кметът.

Подготвени са първият пакет от мерки, с които да подпомогнем малкия и среден бизнес в София, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват – данъчен пакет, пакет с административни услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови