Стотици хора с добри сърца се отзоваха на призива да дарят кръв за 17-годишната Александра

OFFNews 23 януари 2022 в 14:03 17078 5

Снимка Владо Йончев

Невероятен пример за съпричастност! Стотици хора се наредиха на дълга опашка при минусовите температури пред Националния център по трансфузионна хематология в София, за да дарят кръв за 17-годишната Александра Нинова.

Ученичката от Софийската математическа гимназия бе блъсната от автобус на градския транспорт, докато пресича по пешеходна пътека в жк "Люлин" в петък вечерта. Момичето бе транспортирано в "Пирогов" с множество травми и в критично състояние. Александра е настанена в детската реанимация, а лекарите се борят за живота й. Снощи близките на момичето призоваха за кръводарители, тъй като ако медиците успеят да стабилизират състоянието й, на Александра ще бъдат направени редица операции, за които е нужна кръв.

В отговор на призива още преди отварянето на кръвния център в София в 9 часа пред сградата се изви дълга опашка от хора. Само за минути чакащите станаха десетки, а дори и следобед продължават да пристигат желаещи да помогнат. Към 13,30 ч към кръводарителския център прииждат кръводарители. Репортер на OFFNews, който е сред желаещите да помогнат, съобщи за 62-ма чакаши на минусовите температури. В сградата също има опашки. Чакащите са общо около 150.

Националния център по трансфузионна хематология в София ще работи докато мине и последният желаещ да дари кръв. Вероятно ще се наложи изпращането на допълнителен екип, тъй като официалното работно време е до 15 часа днес.

Междувременно от Танцов ансамбъл Средец - Folk dance ensemble Sredets, в който Алекс играе народни танци, обявиха актуализирана информация.

"Алекс има нужда от тромбоцити!!! Те се извличат по специфичен начин, затова има нужда от кръводарители на тромбоцити! МОЖЕТЕ ДА ДАРИТЕ КРЪВ като изрично упоменете, че са за изработване на тромбоцити! Необходимо е да сте кръвна група А+ и да дарите във всеки един център за кръводаряване в София утре в диапазона между 8:00 и 10:00 часа. Не може в друг град и трябва само в този час, защото се изработват до обяд тромбоцитите. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА УПОМЕНЕТЕ,че кръвта ви е за изработване на тромбоцити за Александра Емилова Нинова за болница Пирогов!", написаха на фейсбук страницата си от ансамбъла.

Вчера и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" отправи апел към гражданите за доброволно и безвъзмездно кръводаряване за нуждите на болницата.

Всеки ден болница "Пирогов" се нуждае от кръв и кръвни продукти, за да може да оказва своевременна помощ на настанените за лечение пострадали лица, съобщават от лечебното заведение.

Оттам допълват, че повече от всеки друг път болницата има необходимост от безвъзмездни кръводарители с кръвна група „А“ (с резус фактор положителен).

Задължително условие е да се посочи, че дарената кръв е за нуждите на болница „Пирогов“, съобщиха от болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

24.01 2022 в 09:08

в това време на медии, мобилизиране за спасяване на млад живот е по лесно и апелира към нещо дълбоко у хората

призиви за абстрактен бюджет, или попълване на количества в банката е по неперсонално , разбираемо е

ако искате да се вдигне самосъзнанието за този проблем в обществото, наемете правилната ПР компания и заделете пари за реклама

в този случай, се е случило спорадично и повечето даващи са от мрежата познати предимно така или иначе

23293

4

Стефан

24.01 2022 в 04:17

Да, и на мене ми е много тъпо.
Цял живот давах по 4-5 пъти годишно, а после ме изгониха. Щото болести, лекарства, прави са. Ма много тъпо чувство.

Същото и с донорството. Повечето ми чаркове не стават. Подозирам, че поне нещо става, обаче не знам къде да го напиша, да върви с мене. Роднините и приятелите ми го знаят, ми ако не са близко, да потвърдят?

3767

3

Име на профила

24.01 2022 в 01:53

Циничния долу, една добра новина да има, и да се изсереш. Ходи църкай в пещерата си.

Евала на хората, които са се отзовали. На банките няма да пише "Пешо" или "Гошо", ще спасят повече от един живот.

Аз съм давал кръв неведнъж, сега спряха да ми дават заради кръвно. Нищо страшно няма, за 20 минути работа, а спасяваш животи. Добре алтернатива на циганитев-бизнесмени, които винаги са пред центъра по хематология.

Троли и не-троли, минавайте чат пак, нищо нямас да ви коства, освен мъничко време, а ще направите толква добро!

1000

2

Eowyn

23.01 2022 в 16:49

@Katz
"Само ми е интересно..."

Защото това дете е символ на всичко, което Вашият коментар не е.

305

1

Katz

23.01 2022 в 15:42

Дано детето се оправи!

Само ми е интересно: каква е причината изведнъж толкова хора да искат да дарят кръв при положение, че редовно има недостиг и семействата трябва да разчитат на ромите пред поликлиниките срещу заплащане, ако изобщо успеят? Защо се отделя толкова много внимание по медии? Не заслужават ли всички нуждаещи се подобно отношение?
Не ми се ще да мисля, че за маса хора, това е просто "готинка кауза", с която да изпъкнат. Ако инцидентът беше с възрастен човек в някое забутане село, дори нямаше да разберем, а ОфНюз нямаше да си направят труда да ни осведомят със снимки. Знам, че коментарът ми е адски циничен, ама някои са по-равни от други... отново.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки