СУ отмени 14 кандидатстудентски изпита заради COVID-19, в УНСС и ТУ-София те също отпадат

Александра Маркарян 14 март 2020 в 07:59 7048 0

Най-големите български университети отмениха кандидатстудентските си изпити от предварителни кампании заради коронавируса и въведеното извънредно положение в страната.

В списъка са Софийският университет, Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Техническият университет в София.

Заповедите на ректорите им са от 13 март.

Наред с отмяната на изпитите е в сила и удължаване на забраната за присъствени занятия, за провеждане на държавни изпити и защити на дипломни работи. Ограничават се командировките, въвеждат се изисквания за 14-дневен карантинен период за върнали се от страни с COVID-19 и пристигнали от такива страни преподаватели и студенти.

УНСС

Ректорът проф. Димитър Димитров удължава забраната за присъствени занятия до 29 март включително. Тя се отнася и за хасковския център на университета. През това време занятията продължават онлайн.

Отменят се насрочените за 15.03. и 22.03. предварителни кандидатстудентски изпити. Предстои новите дати да бъдат определени.

На тези дати трябваше да се проведат приемните изпити по български език и литература, география на България, математика, история на България, английски, немски, френски, испански и руски.

Отменят се планираните за периода до 29 март държавни изпити и защити на дипломни работи. Предстои новите дати да бъдат определени.

Всички входове без централния ще останат заключени. Могат да се отворят само при възникването на извънредна ситуация с разрешение на помощник-ректора или охраната. Забранява се влизането на външни лица в УНСС, на хора под карантина или със симптоми на остри заразни и респираторни заболявания.

Технически университет - София

Присъствените занятия в ТУ, Технологичното училище по електронни системи в София и Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в гр. Правец се отменят до 29.03. вкл. В този период се отменя провеждането на държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации.

Продължава онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в кандидатстудентските сесии, но приемнят тест по математика на 28 март няма да се състои и ще бъде проведен по допълнително утвърден график.

Ограничава се присъствената работа на академичния състав и служителите в Техническия университет – София.

Забраняват се всички командировки на академичния състав, служителите, докторантите и студентите в чужбина.

Въвежда се задължителен 14-дневен карантинен период на всички завръщащи се от чужбина членове на академичния състав, служители, докторанти и студенти, както и на пристигащите от чужбина чуждестранни преподаватели, изследователи и студенти.

Задължават се ръководителите на всички звена, чиито подчинени се завръщат от чужбина или приемат чуждестранни представители, да създадат организация за информирането им относно тази и свързаните с нея заповеди.

Домакините на блокове да организират и контролират дезинфекцирането на подовете и повърхностите в сградите на Техническия университет – София.

Софийски университет

Прекъсването на присъствените занятия също се удължава до 29.03., а през това време ще се провеждат дистанционно. Забранява се достъпът на студенти и служители до сградите на СУ, гласи заповед на ректора проф. Анастас Герджиков.

Защитите се отлагат.

Няма да има конференции, дискусии, публични лекции, представления, концерти, спортни прояви, академичен съвет, комисии и работни групи, катедрени и факултетни съвети и събрания и др. Неотложните решения ще се гласуват електронно.

Онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в първата кандидатстудентска сесия ще продължи до 30.04. Първата кандидатстудентска сесия се отлага и изпитите по обявения график няма да се провеждат. Новият график ще бъде приет и оповестен допълнително.

Първата сесия включваше 14 изпита. Те трябваше да започнат на 22 март с журналистика и биология и да приключат на 26 април с математика, събеседване за специалността "Графичен дизайн" и музикален инструмент или пеене.

Отменят се всички командировки и пътувания в чужбина на преподаватели, служители и студенти, включително за мобилност или стажове.

Въвежда се задължителна 14-дневна карантина за всички завръщащи се от чужбина.

До края на март се затварят студентските столове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови