Св. Симон Зилот оставил годеницата си пред олтара, за да последва Исус

OFFNews 10 май 2020 в 05:30 5185 0

Църквата почита днес Св. апостол Симон Зилот. Той бил роден в Кана Галилейска.

Когато Симон празнувал сватбеното си тържество, той поканил на тази сватба и господ с Неговите ученици и пречистата Му майка. Но тъй като виното за гостите не стигнало, господ превърнал вода във вино. Поразен от това чудо, младоженецът повярвал в Исус Христос и - напускайки сватбеното тържество и дома си, с усърдие последвал господа. Затова и бил наречен Зилот, или ревнител.

Има предположение, че Симон Зилот до призоваването си за апостол е бил член на сектата на зилотите, които обръщали особено внимание на спазването на обредните изисквания на Моисеевия закон. Той оставил своята годеница, заради ревностната си любов към бог. Симон бил причислен към Христовите ученици и към лика на светите дванадесет апостоли.

Когато на Петдесетница Светият Дух слязъл върху апостолите във вид на огнени езици, те вече можели да проповядват Евангелието на всички народи. Симон, заедно с останалите единадесет апостоли, тръгнал с проповед за Христа през различни страни. Минал през Египет, Мавритания, Либия, Нумидия, Кириния и Абхазия. Бил е също и в Британия. 

Той просветил с христовата вяра много езичници, за което и бил разпънат от неверниците и завършил живота си с мъчение, подобно на кръстното мъчение, на което бил подложен Исус Христос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови