Церемония за новостроящия се храм в градинката на КАТ, президентът Радев до кмета на 'Изгрев'

OFFNews 26 ноември 2020 в 15:43 1589 0

Кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев ще присъства на церемонията по вграждане на темелния камък на новостроящия се храм „Свети Пимен Зографски утре от 12,30 ч  в градинката на КАТ, съобщиха от районното кметство. 

На церемонията ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Поканени са и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, депутати, представители на местната власт, на държавната администрация, бившите кметове на район „Изгрев“. 

Службата ще се води от Белоградчишки епископ Поликарт, в съслужие с протиерей Антоний Милушев и отци от Българска православна църква.

Район „Изгрев“ е единственият, който няма храм на своя територия, а инициативата за изграждане на храм в района е от преди повече от 15 години. Изграждането му започна в края на септември. Кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев и екипът на районната администрация работят по пълната реализация на храм „Св. Пимен Зографски“ заедно с Църковното настоятелство, местната общност, дарители и специалисти.  

През 2019 година от Столичния общински съвет е гласувано разрешение за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж на храма. Арх. Станимир Димитров дари безвъзмездно идейния проект за църквата, а арх. Тихомир Казаков предостави също като дарение работния проект за изграждането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков