Трамвайното трасе до Студентски град влиза в съда

Ивайло Анев 28 юли 2014 в 14:33 4247 0

Трамваят през Борисовата градина ще бъде оспорен

Вероятно ще има оспорване на решението на Столичната община за релсов път през Борисовата градина до Студентски град. Това обяви главният архитект на София Петър Диков пред БНТ.

Преди няколко дни Столичният общински съвет (СОС) одобри плана за трасето на трамвая до Студентски град въпреки протестите на живеещи в кварталите "Лозенец", "Изгрев" и "Дианабад" и неправителствени организации.

Те подозират, че Общината се готви да изсече поредната порция дървета, за да задоволи бъдещи частни интереси за застрояване на Борисовата градина.

"Ще бъдат засегнати 47 дървета, две трети от тях са под 15 см. Трасето е просека на път, която не се е поддържала повече от 40 години и е обрасла с дървета. Дори има осветителни стълбове, които са в добро състояние", каза Диков.

Той напомни, че по трасето на трамвая има 4 висши училища, а в Студентски град линията ще обслужва още два университета, както и общежитията.

"Повечето от проектите на Общината се оспорват по различни причини в съда, най-прекият ефект е забавянето на проектите. Ако, разбира се, съдът излезе с решение, потвърждаващо решението на Общината", допълни Диков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови