Три са идентифицираните жертви на потопа, издирват още две жени

Водолази вадят опасни предмети от морето, полицията пази къщите от мародерски набези

OFFNews 06 септември 2023 в 12:07 2962 0

След наводнението

Снимка БГНЕС

След наводнението в Царево

Идентифицирани са телата на три жертви на наводненията в Царево – двама мъже и една жена. Няма нови сигнали за изчезнали хора, съобщи МВР. 

Продължава издирването на двете жени, уточниха от Министерски съвет. 

Изчезналите жени са председателката на Районния съд в Царево Мария Москова и нейната дъщеря, кметът Георги Лапчев потвърди за bTV, че те са в неизвестност. 

Полицията охранява домовете на хората от евентуални мародерски действия. 

Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас , заедно с доброволно формирование от Пловдив, режат клони и чистят от паднали дървета и храсти пътя за с. Фазаново. 

Онеборци осъществяват отводнителни действия в с. Лозенец и к-г „Оазис". Допълнителни екипи с хидрофорни помпи изпомпват контролирано вода от два язовира, за да не прелеят.

Водолази издирват по море и в близост до сушата различни опасни предмети, отнесени от придошлата вода. Пожарникари участват и в изпомпването на вода от приземните етажи на хотели и къщи, включват се и в осигуряването на храна на нуждаещите се.

Доброволци работят на терен в с. Кости, където помагат в домовете и градините на хората. 

При постоянна координация между Министерството на отбраната и Областния управител на Бургас са приведени в готовност модулните формирования от Българската армия за борба с наводненията, вертолети от авиобаза Крумово за търсене и спасяване от въздуха, и самолет Спартан за транспорт на модул за борба с наводненията от Столична община. Представители на армията са изпратени в областния кризисен щаб, съгласно нуждите, отчетени от областната управа. Вчера до полунощ с високопроходима техника са транспортирани храни и вода, осигурени от БЧК и община Царево. Всички са в готовност за оказване на помощ за транспорт на хора и превоз на товари, за осигуряване на генератори и за участие с тежка техника, съобразно нуждите на кризисния щаб и възможностите на армията.

Още днес социалните работници към Министерство на труда и социалната политика започват обходи в населените места, които са достъпни. Планира се посещение в село Кости, Варвара, Ахтопол. Останалите населени места ще бъдат посетени, след като приключат след приключване на дейностите по разчистване. Социалните работници ще съдействат на пострадалите за попълване на заявления за еднократна помощ до 1512 лв. за жизненоважни потребности и ще им окажат необходимата подкрепа. Създадена е организация да бъдат командировани допълнителни екипи от дирекциите "Социално подпомагане" в област Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки