Продукт, направен от вносна суровина, се продава като български кашкавал, предаде бТВ.
"Полуфабрикатът се нарича калиата и технологията на производство е по-близка до производство на твърдо топено сирене", разказа собственичката на мандра в Смолян Милкана Йорданова.
По думите й полуфабрикатът е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България.
Според нея от години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни.
Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.
"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", допълни Йорданова.
Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Комита
Русия откри Харковския фронт. Защо се случи това и какво предстои
230 млрд баксов
Спряха детските сърдечни операции. Няма сестри
781000
Русия откри Харковския фронт. Защо се случи това и какво предстои
Пустиняк
Победителят на Евровизия Немо беше посрещнат като герой в родината си