В Пазарджик откриха 17-метров монумент на покровителите на града св. св. Константин и Елена

Диана Варникова 21 май 2023 в 13:14 2697 1

Снимка Диана Варникова

Най-високият засега светски монумент на светите равноапостоли Константин и Елена, които са закрилници на Пазарджик, бе открит тържествено снощи в града край Марица.

За тържествената церемония допринесоха с участието си Представителният ансамбъл на въоръжените сили, Националната гвардейска част и Силите за специални операции.

Сред официалните гости бяха посланиците на Мароко, Сърбия и Беларус, областният управител Трендафил Величков, председателят на Общинския съвет Хари Харалампиев, кметове от община Пазарджик, а президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова бяха изпратили поздравителни адреси.

Монументът е висок 17 метра и се извисява на южния бряг на Марица в посока на пътя към Велинград. Известният сопотски скулптор Дишко Дишков е изваял фигурите на император Константин и на неговата майка Елена, а постаментът е излят от местна фирма.

За откриването в парк "Балона" бяха дошли стотици жители и гости на града, които под дъжда дочакаха откриването на паметника.

"Скъпи съграждани, това е ден за историята! Защото ние не само влизаме в нея с най-високия паметник на император Константин и неговата майка Елена, но и защото съм сигурен, че оттук нататък те с още по-голяма сила ще бдят над нашия хубав и красив град с неговите хубави и красиви хора и ще ни пазят от врагове, лоши мисли, злоба и завист", каза кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Попов допълни, че Пазарджик вече ще има два символа – освен Старата поща и паметникът на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена.

"Изпълнен съм с гордост, защото за пореден път показахме, че можем да бъдем родолюбиви, отговорни и добри християни. Че можем да бъдем номер едно. Това е целта, която трябва да преследваме – с помощта и на нашите закрилници. Защото пазарджиклията го заслужава. Град с история! Но и град с бъдеще!", каза кметът.

Той благодари на общинските съветници, които са подкрепили идеята му и на всичкиграждани, дарили средства за изграждането на монумента.

"Паметниците са една от най-великите версии на безсмъртието и към тях трябва да се отнасяме като към живи хора. Днес наистина е щастлив ден не само за Пазарджик, защото ние вече имаме покровители - светите Константин и Елена. Този паметник е озарен от красота и достолепие. Нека да ни е честит!", каза в словото си и председателят на Общинския съвет адвокат Хари Харалампиев, който е и председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки